Руске бајке у Ваљеву

02-05-2013 01:15:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Србији ових дана протекла је невиђена акција – скоро читаву недељу у граду Ваљево са руским цртаним филмовима српску децу су упознали Дани руског дечијег филма. 24. априла протекло је отварање Дана, и највећа сала у Ваљеву је окупила огромну публику не само најмлађих, који су са радозналошћу пратили чаролију руске анимације, већ и одраслих које је заинтересовала ова тема.

Занимљиво је да је радозналост и једних и других била аутентична – србска деца која су последњих деценија навикла на цртане филмове претежно америчке и јапанске производње, као и њихови родитељи, откривали су за себе нови свет – свет Винија Пуа, Крцка орашчића, богатира и других омиљених јунака.

Отварање Дана дечијег филма најавила је изложба Кинематографија у дечијим цртежима, одржана у Русји, направљена од најбољих радова 2012. године. отворила ју је победница конкурса, 13-годишња Марија Чамкина из града Шацк у Рјазанској области.

Поздрављајући за време фестивала госте, директор Дана руског дечијег филма Филип Кудрашов је саопштио предисторију појаве саме идеје да се у Србију довезу руски цртани филмови.

- Наша манифестација није се појавила спонтано. Своју делатност смо започели од Србије, предајом руских књига србским школама, библиотекама и манастирима, затим су било организовани побратимски односи са Центром за образовање Москве и гимназијом у Ваљеву. И постепено смо дошли до велике и значајне манифестације посевећене најдражем што имамо – нашој деци.

Важност ове манифестације су истакли и високи званичници – гости фестивала. На пример, први секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији Валентин Кољасјев је истакао:

- Посебно радује што је управо у овој сали врло много деце која ће, надам се, бити заинтересована за учење руског језика. Зашто управо руског? Зато што сматрам, и по мени сви тако сматрају, руски цртани филмови су најбољи, најпозитивнији цртани филмови на свету.

У току свечаног отварања Дана био је приказан анимирани филм Он и она по Гогољевој драми Старосветске спахије, режисера Марије Маут, добитника националне филмске награде Ника. Такође су иступиле три српске музичке групе које су извеле песме из руских дечијих анимираних и играних филмова, а директор Добротворног фонда Оксане Фјодорове Пожурите да чините добро! Аљона Богуш је уручила дипломе За развој и јачање пријатељства између деце Русије и Србије Ирини Миљковић, председнику координационог савета руских сународника који живе у Србији, Наталији Коцев, руководиоцу србског одељења Међународног друштвеног фонда Јединствно православних народа, Марини Вуковић, председнику Друштва србско-руског пријатељства Пуковник Рајевски из Трстеника. У свом видео-ображању учесницима Дана Оксана Фјодорова је између осталог рекла:

- Ови дани Руског дечијег филма у Ваљеву добили су назив Бајке детињства и уверена сам да ће вам они поклонити незаборавне осећаје и душевну топлину. Ових дана ћете видети најомиљеније филмове руске деце. Нека ови дани поклоне пријатеаство деци из разних земаља коју спаја руска анимација!

У наставку Дана, 25. априла, био је одржан округли сто Русија-Србија. Бајке детињства, чији циљ је било разматрање могућности руско-српске културне сарадње и формирања платформе за сарадњу у сфери васпитања деце. У току манифестације представници руске стране су понудили србским колегама да популаришу руски анимирани филм, да праве дечије анимационе студије, да означе почетак издавања књига руских писаца за децу на србском, користе образовне програме израђене у Русији, уз то школски учитељи са својим васпитаницима су били позани да учествују у руским конкурсима дечијих цртежа.

У оквиру разматрања датих предлога учесницима округлог стола дечији писац Јелена Усичева је представила књиге савремених руских аутора, а руководилац дечијег социјалног пројекта Спасајкин Лариса Решуљска је постигла договор да се изведе пробна кампања часова безбедности у србским школама по заједнички разрађеном руско-србском програму.

Како су саопштили организатори Дана, осим пројекција су се одвијале креативне посете уметничког руководиоца студија Пчела режисера Марије Муат и продуцента Ане Џиојеве у сеоске школе Ваљевске општине. Њихов циљ је било упознавање деце са савременим анимационим радом, и у целини стимулисање учења руског у Србији. Такође су биле органзоване радне посете штампаријама и издавачким кућама Ваљева ради разматрања могућности заједничке издавачке делатности на издавању руских књига и часописа на србском.

26. априла учесник Дана, магистар техничких наука, професор Олег Рајев одржао је студентима Техничке школе ваљева предавање о историји формата 3Д у руској кинематографији. Предавање са врло занимљивим називом 3Д родом из Русије? изазало је велико интересоање код публике. Професор Рајев је говорио о стереокинематографији и тајнама појаве треће димензије на екрану. Исто гдана у Техничкој школи је био представљен пројекат анимациоог студија Чајка – Стајка направљен за обуку деце да праве цртане од пластелина.

27. априла Дани руског дечијег филма су завршени доделом диплома руским гостима и србским домаћинима. Искуство стечено ове године несумњиво може да користи свима који се баве популаризацијом руске културе у иностранству, између осталог у Србији.