Џон Кери долази у Москву да би припремио сусрет председника

03-05-2013 03:32:02 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Државни секретар САД Џон Кери долази у дводневну посету Москви. 7.и 8.маја. Он ће се, осим са својим колегом Сергејом Лавровим сусрести и са председником Русије Владимиром Путином. Према речима самог Керија, разлози за посету одавно постоје и чак ју је раније требало организовати. Време је да се успостави здрави, пуни, двострани дијалог са руским руководством.

Како је објавио Стејт департмент, у време посете Москви, разматраће се регулисање ситуације у Сирији, проблеми око иранског нуклеарног потенцијала, питања нуклеарне контроле, као и припрема за самит „Велике осморке“. Ове године састанак ће бити одржан у малом месту Лох Ерн у Северној Ирској- 17. и18. јуна.

Самит „Велике осморке“- кључ ка разумевању главног циља посете Керија. Ради се о припремама за сусрет на пољу „осморке“ председника Барака Обаме и Владимира Путина. Последњи пут шефови држава су се сусрели током прошлогодишњег јунског самита „осморке“ у мексичком Лос Кабосу. Али сусрет је демонстративно прошао „прохладно“. Сада се стручњаци надају, да ће други покушај у Северној Исркој бити одређена реанимација „рестартовања“ односа. Но, ваља додати да је међу руским експертима песимиста много више него оптимиста.

Експерт аналитичког портала Terra America Борис Межуев сматра, да ће Обама тешко пристати на одређене уступке Русији у смислу постављања ПРО система у Европи, у смислу списка Магнитски или по питању Сријие. Конгрес неће дозволити ово председнику:

- Не доживљавам наше односе као трагичне. Они се налазе у стању „захлађења“. Не сматрам, за разлику од многих, да „рестартовање“ ништа није донело. Ипак, нека од горућих питања попут односа Украјине или Грузије и НАТО-а су отишли у други план. А могли су својевремено да доведу до велике конфронтације. Са друге стране, перспективе развоја односа нису још сагледиве. На првом месту, због позиције САД.

Москва и Вашингтон се ипак у једној сфери, осетно померају напред. Председник Обама је на својој последњој прес-конференцији изјавио, да је после трагедије у Бостону 15.априла, сарадња између САД и Русије посебно плодотворна на плану борбе против тероризма.

Обама:

- Од времена бостонских експлозија руски експерти са нама веома блиско сарађују. Јасно је да неке старе предрасуде тешко ишчезавају. Међу нашим обавештајним службама још увек постоји подозрење, чији корени постоје још из времена хладног рата. Али, процес побољшавања односа је у току. Директно сам разговарао са председником Путином. Он је потпуно решен да заједно са мном ради и да нам омогући пуну сарадњу са одговарајућим руским службама. Не само у случају ове истраге, већ и по питањима контратероризма у целости.

У Москви кажу, да из САД стижу све позитивнији сигнали и у смислу ПРО и у смислу регулисања нуклеарног питања у Северној Кореји. Али, у Кремљу и даље желе да виде да су ови сигнали пропраћени неким конкретним деловањем. После сусрета у Северној Ирској- Обама и Путин ће се састати и у оквиру састанка „Групе двадесет“, 5.-6.септембра у Константиновом дворцу у Санкт Петербургу.

Андреј Федјашин, Алексеј Љахов,