Русија и Мађарска: односи постају све бољи

03-05-2013 03:36:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Односи између Русије и Мађарске се добро развијају у свим правцима. Москва и Будимпешта јачају како економско партнерство, тако и сарадњу у хуманитарној области. Тако су на заједничкој конференцији за новинаре у Будимпешти дијалог двеју земаља окарактерисали шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и његов мађарски колега Јанош Мартони.

Хуманитарна сарадња између две земље постаје све интензивнија. Као пример за ово може да послужи концепција која је усвојена за време сусрета Сергеја Лаврова и мађарског премијера Виктора Орбана о јачању студентске размене. Ипак, као основа билатералних односа између Москве и Будимпеште служи економија. Пре свега сарадња у области енергетике. Овоме је посвећено посебно много пажње за време преговора с мађарским партнерима, рекао је Сергеј Лавров.

- С обе стране је потврђена одлучност да се у потпуности реализује пројекат „Јужни ток“. Размотрили смо перспективе јачања сарадње и у другим областима. То су и инвестиције и високе технологије. Сложили смо се да ће у реализацији ових могућности, а њих има много, помоћи рад међувладине комисије. Њени председници су се већ састајали, а за јесен је планирана пленарна седница. Поздрављамо активну делатност мађарског бизниса у Русији, пре свега у руским регионима. Наше мађарске колеге планирају да отворе своје канцеларије у Иркутску, Новосибириску, Краснодару и Ростову на Дону.

У току преговора Сергеја Лаврова и Јаноша Мартонија било је речи и о односима између Русије и ЕУ. По мишљењу обојице министара ови односи се у последње време нису погоршали иако на дневном реду остаје неколико нерегулисаних питања. На пример, као фактор љутње служи „Трећи енергетски пакет“. Ипак, како је истакао Лавров, не треба драматизовати ситуацију. Главно је да се „све стране руководе постојећим енергетским обавезама и да не примењују ретроспективно своје одлуке у области енергетике“.

На конференцији за штампу Сергеју Лаврову је било постављено питање и у вези с предстојећом посетом државног секретара САД Џона Керија Москви. Руски министар је саопштио да се спрема да с америчким колегом размотри широк круг питања, а посебна пажња ће бити посвећена ситуацији у Сирији.

Позиције Русије и САД о сиријском проблему су, наравно, важне, али ни из далека не зависи све од ове две земље. Главно је да се сви спољашњи играчи без изузетка строго руководе договорима предвиђеним Женевским коминикеом од 30. јуна прошле године. Пре свега, ради се о томе да се одрекну вештачких предлога и одлагања почетка самих преговора између владе и опозиције. И безусловно, на дневном реду преговора с Џоном Керијем ће бити питања која се тичу стратешке стабилности у свим њеним аспектима, укључујући и ПРО. Тренутно припремамо одговор председника РФ на посланицу коју је на његову адресу председник Обама упутио средином прошлог месеца. И несумњиво, преговори с Керијем ће нам бити од користи да овај одговор припремимо као максимално конкретан.

Сиријској теми за време конференције за штампу Сергеј Лавров се вратио још једном кад је био замољен да прокоментарише захтев Дамаска да се испита чињеница примене хемијског оружја у близини Алепа. По речима министра, Москва подржава захтев сиријских власти да се разаберу у ономе што се десило. Ипак, иако се генерални секретар УН прво сагласио да се изврши истрага, касније је захтевао да се ради тога обезбеди приступ свим сиријским објектима. „То је неправилно и веома подсећа на резолуције које је Савет безбедности УН усвојио везано за Ирак,“ – рекао је у закључку Сергеј Лавров о насталој ситуацији.

Артем Кобзјев,