Да ли се одећа може прати само једном годишње?

04-05-2013 10:49:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски научници из Дубне недалеко од Москве направили су јединствени наносастав који одбија прљавштину и воду. Ако се њиме обраде ствари, могу се прати једном годишње.

Обрађени материјал је заштићен чак и од масноће. Тајна је у специфичној структури нанетог заштитног слоја. Он на молекуларном нивоу не дозвољава капима да продру у тканину. Молекули се налазе толико близу да течност не може да продире, а ваздух пролази слободно и тканина може „да дише“. Али, што је главно, за обраду тканине нису потребни специјални уређаји и сложена опрема, тврди старији научни сарадник наноцентра „Дубна“ Роман Новичков:

- Све је врло једноставно. Бочица спреја. Уз помоћ ње наносимо масу на тканину. Чекамо да се маса осуши. Тканина стиче способност да одбија воду.

Исти трик се може направити с папиром, дрветом, циглом или металом. На пример, после обраде овим наносаставом на крилима авиона ће престати да се ствара лед. А куће ће трајати много дуже, сматра сарадник наноцентра „Дубна“ Михаил Адамов:

- Обрадили смо тканину. После пола године може да се опере и поново ненесе нанопокров. А грађевинске материјале овај састав може да штити 8-10 година.

Сад истраживачи проверавају овај нанопокров као заштиту за аутомобилска стакла. Обавили су експеримент. По јакој киши су прешли преко 100 километара. На предњем ветробранском стаклу нема ниједне капи. По прорачунима, овакав покров за аутомобилска стакла може да служи најмање пола године.

Станислав Каљакин,