У Каспијском мору поново ће бити јесетре

04-05-2013 11:18:53 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У последњих десет година популација јесетре у Каспијском мору се смањила, по најскромнијим прорачунима 35-40 пута. Међутим до краја 80-их година прошлог века на ово море отпадало је 90% светске популације јесетере. Популација ове рибе може да буде обновљена ако се уведе мораторијум на улов јесетре у пет каспијских држава – Русији, Казахстану, Ирану, Азарбејџану и Туркменистану.

Каспијско море све више иде пут Азовског мора, где је моруна нестала из улова, а јесетра се сусреће крајње ретко. Данас се на списку риба из породице јесетре налазе под претњом одумирања моруна, кратконоса кечига, дугоноса јесетра и зракоперка. Разлога је много: масовни криволов, повећање експлоатације нафте и гаса у акваторијуму Каспијског мора, увећано загађење отпадним водама, смањење броја мрестилишта.

Једна од главних мера за подржавање популације јесетри је узгој. Ипак до данас дорпинос каспијских земаља овом послу није био пропорционалан оном обиму рибе која се ловила, истиче водећи научни сарадник Каспијског института за рибарство Валентин Крупиј.

Сада све каспијске државе пуштају око 25 милиона младица. Углавном то ради Русија, у последње време она путша 20 милиона младица. Колико пушта Иран, не знамо. Они нам не дају такве податке. Раније су младицу пуштале све земље – Иран, Азарбејџан, Казахстан, осим Туркменистана.

Русија је шампион у путашњу младице, али питање је колико је ефикасан овај посао, подвлачи руководилац морског програма Светског фонда дивље природе Русије Константин Згуровски.

- Брине то што се раније јесетра узимала из природе и блиско сродство није се тако одражавало. Сада је матично јато све чешће у блиском сродству. Тачније узимају се јајашца од малог броја мужјака и женки. То је озбиљан проблем. Било би ефикасније усмерити новац не на изградњу рибњака, већ на очување јесетре. Зато што овде забрањени улов без икаквих баријаера доспева на тржиште. И нема гаранције да негде у Куршавелу не једу кавијар од ловокрадица.

Велике наде свих којима није све једно шта ће бити са популацијом јесетре везују са могужим увођењем мораторијума на улов јесетере у каспијским државама од ове године. Он се уводи најмање на 5 година и ова мера ће несумњиво помоћи ако буде поштована, истиче Константин Згуровски.

- Криволов у Каспијском мору нажалост поприма широке комерцијалне размере. Ловокрадице имају добру опрему, имају канале за пласман. Ако борба против њих буде ефикасна, мораторијум ће помоћи. Али несумњово да осим мотароријума треба дати могућност јесетри да се мрести.

Недавно је у Ашхабаду, главном граду Туркменије, протекао састанак представника пет каспијских земаља за коришћење биоресурса Каспијског мора. Русија је поново инсистирала на увођењу мораторијума за комерцијални улов јестере у Капсијском мору. Време не трпи одлагања, ефикасне мере треба примењивати што је могуће пре.

Олег Нехај,