Јакутски брилијанти у московском Кремљу

04-05-2013 11:26:22 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Оружарници Московског Кремља, главној ризници где се чувају драгоцености руских царева, одржава се изложба брилијаната компаније Алроса у авангардном дизајну (до 10. маја). Велика руска компанија која се бави вађењем дијаманата заказала је савременим уметницима 30 јувелирских предмета од камења извађеног у Сибиру.

Сада ће ови радови постати део колекције Музеја Московског Кремља. Задатак који су добили уметници био је да направе накит у авангардном стилу, што их је надахнуло, говори један од учесника изложбе Максим Вознесенки.

- Савременик треба да диктира некакав тон. Исто као што је Фаберже био авангарда за своје време, тако и у наше време људи треба да раде нешто ново, како би друге генерације ишле за њима и инспирисале се.

Сам Максим Вознесенски је направио минималистичку огрлицу Цикон – два окрета спирале спојена брилијантом – као знак нестабилности, променљивости. Уметник Наталија Урјадова је представила апстрактну композицију Равнотежа: у њој као да су супротстављени статичност и покрет – на стакленом тамно-плавом цилиндру чудом се држи танка нит посута брилијантима. Најмање колебање ваздуха је довољно да нит почне да се помера. Она се љуља и брилијанти на њој играју својим брушеним странама. Ирина Дорофејева је изабрала за воју композицију крупан камен: шаховска фигура краљица направљена од акрила постаје елегантна конзола за брилијант. Драги камен шаховска краљица носи са великим достојанством. Уз то то је нека новина – коришћење савременог синтетичког материјала у јувелирској копозицији. А рад Хајка Симоњана не можемо да посматрамо без осмеха: његов привезак Цуцла је шармантно јувелирско украшавање дечије цуцле брилијантима.

Између осталог учесник изложбе Максим Вознесенски својим радовима не учествује први пут у дијамантском пројекту. Он се сећа како је 2001. године била направљена јединствена експозиција која је спојила историју и савременост – јувелирске предмете с почетка 20. века и свеже радове руских мајстора.

- Правили смо велики пројекат који се звао Дијаманти Русије. 20. век, заједно са компанијом Алроса и Музејима Московског Кремља. Овим пројектом смо показали да у Русији постоје не само сировине, већ и велика интелектуална својина која је постојала пре нас, тачније читава епоха Фабержеа. На контрасту смо направили колекцију коју смо назвали Брилијант у руској авангарди.

Изложба Дијаманти Русије. 20. век за десет година је обишла читав свет, представљајући бренд Јакутски брилијанти. За светско тржиште дијаманата бренд је млад – дијаманте су наши у сибиру, у републици Јакутији пре нешто више од 50 година. Сада их вади компанија Алроса. По њеној наруџбини савремени руски јувелири су управо припремили аванигардну колекцију у којој су успели да покажу лепоту јакутских брилијаната. Сада ће ова уметничка дела ући у колекцију главне ризнице Русије – Музеја Московског Кремља.

Татјана Завјалова,