Радикална метода за борбу против гојазности

04-05-2013 11:28:15 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Tobyotter/cc-by/ vostok.rs |


У Тјумену – руском граду у Западном Сибиру – испробана је хируршка метода за лечење гојазности: подужна ресекција желуца. Уз помоћ једне операције гојазни људи постају витки.

У суштини, медицинари желудац од мало веће вреће претварају у уску цев. Притом се чувају све физиолошке функције овог унутрашњег човековог органа. Услед тога пацијент ређе осећа глад, а храна која се узима у мањој количини се брже вари.

Да би се избавили од сувишне тежине људи троше много новца за различита средства, за посете лекарима-дијетолозима. Међутим, тежина изгубљена захваљујући строгој дијети често се поново брзо враћа после престанка лечења. Тако је било и са становницом Тјумена Лилијом Фатхудиновом. У току последњих пет година њена тежина се кардинално мењала неколико пута.

Прва трудноћа је додала 33 сувишна килогама. Међутим, млада жена је успела самостално да смрша. После рођења другог детета поново је почела да се гоји. Без обзира на различите савете дијетолога Лилију је нешто стално вукло ка фрижидеру. Данас је тешка преко 100 килограма. Ипак, жена је уверена да то није задуго. После извршене операције брзо ће моћи да поврати некадашњу виткост, сматра Лилија Фатхутдинова.

- Сад, после операције, у глави ми се појављују сећања на колаче и сладолед које сам раније волела. А сам организам уопште не жели да једе. Три кашике супе и то је све. А раније сам могла да поједем огроман тањир.

Три дана после операције Лилија је пуштена из болнице. Притом на њеном телу није остало скоро никаквог трага од хируршке интервенције. Операција на смањењу желуца се врши уз помоћ лапароскопске опреме кроз мале убоде зида абдомена. Захваљујући операцији површина зида жалуца се смањује двоструко, па и троструко.

Ова мера представља одговор на епидемију гојазности која се брзо шири по Русији. За све је крива очараност брзом храном. Ова очараност је преплавила многе земље. Индија се, на пример, вековима сматрала земљом мршавих, а сад је постала један од светских лидера по порасту броја гојазних људи, дијабетичара и операција на желуцу.

Тјуменски лекари признају: они људе не чине виткима толико због естетских колико због медицинских разлога. По статистици, људи с претераном тежином чешће пате од болести органа за дисање и срчаних болести.

Међутим, тјуменски лекари су спремни да смање желудац свима онима који имају медицинске показатеље довољне за операцију.

Станислав Каљакин,