Нова сцена Маријинског театра

04-05-2013 01:35:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Светски познат Маријински театар у Санкт Петербургу отвара своју „нову сцену“. Свечаности овим поводом трају већ читав месец. Гала концерт поводом отварања нове сцене окупиће велике светске звезде. Диригентску палицу ће држати уметнички директор, чувени руски уметник Валериј Гергиев.

На отварању ће бити и председник РФ Владимир Путин, који је петербуршком маестру уручио златну звезду Хероја рада Русије. На отварању се очекују и многи гости- државници, личности из друштвеног, јавног и културног живота, представници научних кругова, као и бизнисмени и дипломате.

Јуриј Башмет, Денис Мацуев, Пласидо Доминго, Олга Бородина, Ана Нетрепко, Диајна Вишњова, Уљана Лопаткина- су само неки од учесника који ће учествовати на свечаном отварању нове сцене Маријинског театра. Ово су дешавање очекивали још одавно. Градња нове сцене је почела још 2003.године. И сада се заједно са здањем Марјинског театра које је било подигнуто још 1860.године и концертном салом отовореом 2006.године појавио овај јединствени позоришно- концертни комплекс.

Важна особеност новог културног пројекта ће бити његова радна база. Како је приметио руски диригент, уметнички директор Маријинског театра Валериј Гергијев, уметници театра су добили јединствену простор за вежбање и пробе:

- Одлична сала за пробе. Она сада није предвиђена само за оркестар, већ и хор, многобројне вокалне солисте.Овде се налази и много одвојених соба за пробе, у којима уметници могу да се припремају за свој наступ са оркестром или за рад са режисером. Ова је сала многофункционална, одликује је одлична акустика.

О акустици говори чувени руски пијаниста, Денис Мацујев:

- Већ када сам прве тонове извео на овој сцени, могао сам рећи да је акустука просто одлична. Најчистији звук биће могуће чути чак и на последњем реду галерије- буквално кристално. И техничке могућности театра су просто безпрецедентне.

Историја Маријинског театра- то је историја руске уметности. Та је сцена подарила свету велике уметнике. 1895.године овде је службовао велики Фјодор Шаљапин. На овој сцени он је изводио светски признате партије из „Фауста“ и „Руслана и Људмиле“. У Маријинском театру су наступале звезде попут Ане Павлове, Вацлава Нижинског, Галине Уланове, Рудолфа Нурејева, Михаила Баришњикова. Узгред, управо на овој сцени почео је свој рад чувени Џорџ Баланич, такорећи „законодавац“ у области балета.

За Валерија Гергијева 2.мај је двоструки празник. На овај дан маестро прославља свој 60.рођендан. Свечаности, поводом отварања нове сцене ће се продужити до краја месеца. Већ за два дана Маријински театар ће представити оперу „Јоланта“ П.И. Чајковског, са чувеном Аном Нетрепко и балет „Драгоцености“ Џорџа Баланича са Уљаном Лопаткином и Екатерином Кондауровом. Даље, гледаоце очекују „Трубадур“ и „Травијата“ Ђузепе Вердија. Припремљене су и премијере: балет Игора Стравинског „Посвећење пролећа“ и поставке немачког кореографа Саше Валц „Русалка“ Александра Драгомиржевског у поставци Руса Василија Бархатова.

Ана Форостенко,