Мисионар и победник Валериј Гергијев

04-05-2013 02:39:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


„Његова енергија показује своје магнетске силе свуда где се он појави“- тако инострани критичари пишу о Валерију Гергијевом. Најпознатији руски музичар, диригент који је променио поимање руске музике у свету, Валериј Гергијев је 2.маја прославио свој 60.рођендан. На свој празник Валериј Гергијев, је као и увек за диригентским пултом. Отворио је ново здање петербушког Маријинског театра и то је најлепши поклон за његов рођендан.

О другој, односно још једној сцени у оквиру овог театра, велики маестро сања безмало 15 година. Поводом овог дугоочекиваног догађаја, одржан је раскошни гала концерт, а сваки извођач је права звезда светских размера. „Поклон концерт“ су видели гледаоци у десетак држава света, путем директног преноса, а пред сам почетак, Валериј Гергијев помало је интригирао публику:

- Неће бити само, изашао, устао, отпевао, отишао, аплауз. Ту ће бити неких интересантних момената, довитљивих решења. Помало бринем.

Рођени Московљанин, а по пореклу Осетин Валериј Гергијев је својих од младих година предан Санкт Петербургу, који је постао главни град у његовом животу. Овде је он завршио конзерваторијум у класи светски познатог педагога- диригента Иље Мусина. Овде је, после блиставе победе на берлинском такмичењу Херберта Карајана,почела његова диригентска каријера. Као победник Валериј Гергијев је дошао у Маријински театар и начинио од њега један од светски признатих центара музичке уметности. Театар под његовим руководством сарађује са главним оперским кућама на планети, има своју Академију за младе певаче и студио за снимање у 3Д техници. Сваке године се број наступа и ангажмана Валерија Гергијева постојано повећава. Он је, без претеривања, најтраженији Рус на свету. И то на свим функцијама, а у том смислу и као руководилац неколико иностраних музичких фестивала, Валериј Гергијев види своју мисију овако: да руску музику афирмише у свету- и класичну и музику савремних композитора. „У томе је посебна заслуга Гергијева“, - сматра чувени мизички критичар Леонид Хакел:

- Увели смо руску музичку културу у свет, при томе је то било учињено напорима једног човека- као што је својевремено то учинио Дјагиљев. Тачно тако то ради Валериј Гергијев- огромним напорима, где је његов музички гениј срастао са талентом једног врсног менаџера.

Валериј Гергијев има још један дар- дар да одреагује и помогне. До данас није заборављена серија светских хуманитарних концерата под називом „Музика у име живота“. После стравичног терористичког акта у Беслану, 2004.године, диригент је одржао концерте у Њујорку, Паризу, Лондону, Токиу, Риму и Москви. И наравно, сви памте концерт –реквијем под дриригентском палицом Гергијева у августу 2008.године у јужноосетинском граду Цхинвале, који је тада био разрушен после напада грузинске војске...

Олга Бугрова, Алексеј Љахов,