Русија прославља хероје рада

06-05-2013 12:16:58 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


1. маја су у Русији обележили Дан Пролећа и Рада. Празник, који има више него 100-годишњи историјат, раније је имао назив Дан међународне солидарности радних људи. Под тим називом он је обележен у календарима око 140 држава. Данас се у Русији обновила традиција прослављања тог дана најбољих радника из различитих струка. Свечану церемонију додељивања новог звања - Херој Рада РФ - председник је одржао у Константиновском дворцу близу Санкт-Петербурга.

Иступајући приликом церемоније додељивања звања, шеф државе је подсетио, да је у совјетско доба хиљаде грађана добило почасна звања, међу њима и они, који су радили у позадини у време Великог Отаџбинског рата. То није само знак високе оцене заслуга оних, ко је својим радом прославио Отаџбину, већ и још један корак ка обнављању континуитета, традиција, чврсте везе између генерација, изјавио је Владимир Путин.

- Данас смо свесни да је напредовање могуће само уз помоћ наше духовне и културне баштине, засноване на традицији хиљадугодишње историје наше земље, путем учвршћивања моралних вредности, које уједињују нацију. Морамо да чувамо историјску меморију, поносимо се својим народом, који је створио велику земљу - народом, којем је својствена љубав према раду, способност да ради не штедећи снаге, вештина постизања циља заједничким напорима. Морамо да вратимо поштовање према раду, подигнемо престиж оних струка, на којима се држи наша земља: инжењери, конструктори, фармери, школски професори, лекари. Све је то питање времена. Само упорним радом можемо да створимо јаку и успешну Русију.

Звање Хероја Социјалистичког Рада укинуто је 1991. године, одмах после распада Совјетског Савеза. Приликом постојања тог одликовања за њега је било предложено више од 20 хиљада људи. У совјетско доба звање троструког Хероја Социјалистическог Рада добили су академик Андреј Сахаров и познати у свету конструктор авиона Андреј Туполев, двоструки херој су били балерина Галина Уљанова и аутор романа Тихи Дон Михаил Шолохов. Данас је звање Хероја Рада било додељено петорици истакнутих грађана Русије. Најтеже је било издвојити најбоље, признао је Владимир Путин.

- То је био сложени задатак, изабрати прве носиоце таквог високог звања - Херој Рада Руске Федерације, јер имамо много талентованих, успешних људи. Ваш живот и ваш рад су сјајни, изврсни примери за многе од нас.

Додељивање звања Херој Рада ће омогућити повећање поштовања према раду и подизање престижа радних професија, - уверен је историчар, руководилац истраживачких програма фонда Историјска меморија Владимир Симиндеј.

- За многе у савременој Русији је ова одлука важан симбол пажње према радном човеку. Ако та иницијатива наиђе на подршку у друштву и постигне озбиљан развој, онда ће, безусловно, несклад, када је пажња према ситуираним људима много већа од пажње према радним људима, према мом мишлењу, бити отклоњен.

Петорицу хероја – људи различитих струка, уједињује то, што су они најбољи у својој струци. Одликовање број 1 из руку шефа државе добио је академик РАН, директор Института неурохирургије "Бурденко" Александар Коновалов. Оснивач руског правца микронеурохирургије је извршио низ јединствених хируршких интервенција. Например, раздвајање сиамских близанаца, чије су се главе срасле. Сама операција је трајала 16 сати. После 17 година су се девојке успешно уписале на универзитет. Александр Коновалов је оперисао више од 10 хиљада пацијената са веома сложеним патологијама. За мене је то веома значајан и узбудљив догађај, – признао је Александар Коновалов.

- Сваки човек, када добије одликовање, осећа задовољство и одређену збуњеност. Не разумем зашто сам изабран управо ја. Проживео сам дугачки живот, никакав херојизам у свом раду никада нисам осећао. То се види са стране. Међутим, свакако, то је огромно задовољство. Ја то не сматрам својом заслугом. Иза мене је велики колектив, који ради веома интензивно.

Народни уметник Русије, руководилац Маријинског театра Валериј Гергијев је добио одликовање иза Коновалова. Уметничка достигнућа Гергијева су му донела светску славу и бројна звања и награде, међу којима је почасно звање Уметник света УНЕСКО. Затим су одликовања била уручена представницима радничких професија. Прави хероји, јаки, храбри људи потичу из рударског краја Кузбас, - поздравио је председник рудара Владимира Мељника. Заједно са својом бригадом је рудар успоставио сверуски рекорд - 4,5 милиона тона угља, извађеног током године дана.

- Рудари су веома хазардни људи: траже да постигну успех и постижу га.

За допринос осигурању прехрамбене безбедности земље Владимир Путин је истакао механизатора скоро 40-годишњег стажа Јурија Конова. Ово одликовање пружа наду да ће сељачки рад постати почасни и поштовани, - рекао је Јуриј Конов.

- Мој дед је био механизатор, као и моји отац и брат. Данас син наставља рад на селу. Радили смо, радимо и радићемо.

Пети Херој Рада је постао чељабински стругар, рационализатор Константин Чуманов, који је више од 40 година радио у једном предузећу корпорације Росатом. Његови изуми су омогућили да се стоструко олакшају технологије производње магнита од тврдих месинга челика.

Од сада ће се нове златне звезде уручивати 1. маја сваке године.