Алге прете Балтику судбином мочваре

06-05-2013 01:29:23 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Руски океанолози износе опаске да Балтичко море убрзо може да се претвори у мочвару. Узрок је у наглом размножавању алги. Посебну забринутост истраживача Института океанологије Руске академије наука изазива експанзија модрозелених алги - цијанобактерија. Оне су озбиљна претња морским животињама и птицама.

Токсини модрозелених бактерија проузрокују изумирање фауне. Током недавних истраживања, група океанолога РАН је констатовала, да због најезде цијанобактерија у низу делова Балтика масовно одумире зоопланктон и ситна риба. А то је храна већег дела животињског царства мора, основни ланац исхране.

Према мишљењу научника Атлантског одељења Института океанографије, ширење алги, цветање мора објашњава се отопљењем климе и порастом температуре Балтичког мора. Томе доприноси и муљ – хранљива средина за водене биљке. Океанолози наводе неколико варијанти за решење проблема, на пример, изградња допунских постројења за пречишћавање и уништавање алги. Још једна варијанта је сађење трске на обали.

Сваке године балтичке алге захватају све већи простор. То се види на примеру плажа Трујмјаста у Пољској и у рејону Курског залива. Уколико не буду предузете хитне мере, Балтичко море ће се претворити у трулу мочвару, упозоравају научници.

Олга Соболевска,