Битка полова

06-05-2013 01:33:43 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Мушкарци могу нестати са лица земље. Јача половина човечанства потпуно губи битку полова. Ова изјава припада научници из Аустралије Џени Грејвс. Према њеним речима, мушкарци ће изумрети за пет милиона година, јер је Y хромозом, који је одговоран за мушке гене, слаб и налази се у процесу деструкције. Експерти, међутим, сумњају у такав исход.

Аустралијска научница је позната у научним круговима као озбиљан истраживач, који није склон провокационим изјавама. Али њен испад са прогнозом такве будућности мушкараца већина колега карактеришу као спорно.

Познато је да се на нивоу хромозома, особе женског и мушког пола разликују. Код особа женског пола је комбинација хромозома „ХХ“, а код мушког – „ХY“. Уколико код лепшег дела човечанства један од „Х“ хромозома мутира, он може бити излечен помоћу друге копије. Са „Y“ хромозомом то се не дешава. Али то само значи, да нефункционални хромозом никада неће сазрети, значи неће се рађати дечаци са болесним хромозомима. Број хромозома, осим тога, нема битнијег утицаја на процес еволуције. Куче, на пример има 78, а не 46 хромозома, и свака врста има своје особине, говори генерални директор Института изворних ћелија Артур Исајев.

- На питање ко ће изгубити, а ко победити, тешко је дати одговор. И мушкарци и жене одређују једну врсту – хомо сапијенс. Уколико се неке промене и буду дешавале, у вези врсте, онда ће и проблеми настати са врстом у целини. Са друге стране, не треба очајавати. Пет милиона година – није мали период, и научници активно раде у области генетике. На пример, откривен је вештачки хромозом. И сада покушавамо да га користимо као средство за преношење гена у терапији. Његова корист је у томе, да он може довољно дуго да се налази у ћелији и да постане део генома. Зато ће наука моћи да се бори са таквим стварима.

Али зашто се толико необична прогноза тиче само мушкараца? Хромозомски парови „ХХ“ и „ХY“ нису присутни само код хомо сапијенса, према томе изумирање особа мушког пола није само претња људској врсти. Сисари су се појавили на планети далеко пре људске врсте. И број мужјака се код њих не смањује, - износи своја размишљања професор Сколковског института наука и технологија Константин Северинов.

- Полни деморфизам, који је везан са Y хромозомима, није само особина људске врсте, него свих сисара, кичмењака, који постоје много милиона година. И нема никаквих података да они изумиру. А основно је, да је све то бесмислено, јер се ништа не може проверити.

У међувремену, демографи су забринути другом чињеницом. Задњих година рађа се све мање деце мушког пола. Наредних деценија последице ове тенденције могу имати далеко већи утицај на човечанство него глобално загревање. Експерти УН су скоро објавили докуменат, у којем се наводи, да је неравномеран однос полова у свету у директној вези са порастом миграције и порастом потражње на проституцију. Међутим има и других истраживања, који наводе, да поремећени биланс између броја мушкараца и жена на планети може изазвати нове ратове. И, нажалост то се може десити знатно раније, него за 5 милиона година.

Светлана Андрејева,