Заменик министра одбране Русије: програм НАТО ПРО не постоји

06-05-2013 01:50:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Заменик министра одбране РФ Анатолиј Антонов дао је за Глас Русије ексклузивни интервју о резултатима преговора у Бриселу о проблему ПРО са замеником министра одбране САД Џоном Милером.

У ком циљу Русија преговара са САД о ПРО, јер НАТО је позивао Русију на сарадњу?

- Програм ПРО НАТО не постоји, на данашњи дан постоји само програм противракетне одбране САД. Овај програм Американци су понудили европским партнерима који, немајући финансијске и технолошке могућности, узели су га у "наоружање" и заједно са САД покушавају да га реализују.

Кључни фактор у том питању су САД, зато Русија преговара са САД и води консултације у оквиру НАТО-а. Када сам покретао исто то питање пред колегама у НАТО-у, врло често сам добијао збуњени одговор: треба да се договорите са Американцима, а ми ћемо прихватити сваки компромис у тој области.

У томе постоје како позитивни, тако и негативни моменти. САД и Русија су стални чланови СБ УН, који сносе посебну одговорност за међународни мир и безбедност. И признање ове водеће улоге Руске Федерације на међународној сцени одговара данашњим реалијама. Истовремено, тешко да се данас треба враћати и период хладног рата, када су судбину света одређивале позиције СССР и САД. Данас је свет постао другачији, повећао се значај сваке земље на међународној арени, и такви проблеми као ПРО било би исправно да се решавају у мултилатералном формату, како би сви схватили суштину проблема, последице могућих одлука, чему води непромишљена реализација америчких планова који могу да поткопају руски потенцијал одвраћања.


Да ли се слажете са тачком гледишта да се преговори између Русије и САД о ПРО налазе у ћорсокаку?

- Током последих месеци у руско-америчком дијалогу о ПРО постојао је одређени застој. Слажем се да су се преговори налазили у ћорсокаку. Овде постоји неколико компоненти. Једна од њих је то што смо пришли на експерском нивоу линијом министарстава одбране до границе преко које нисмо могли да налазимо додатна решења. Била је потребна пауза за осмишљавање ситуације. Иницијатор ове паузе су биле САД, зато што је прошле године у САД била предизборна кампања и водити озбиљан разговор у време када није јасно ко ће бити председник било би тешко. Чим се предизборна борба завршила, постало је јасно ко ће у САД остати и ко долази на нова места. Десило се именовање новог министра одбране САД, министар одбране РФ је први позвао, честитао свом колеги именовање и предложио обнову дијалога не само о ПРО, већ о читавом комплексу војне безбедности и о проблемима војне сарадње. Наш министар одбране је усмерен на равноправност и узајамно корисну срадњу са свим земљама.

Управо зато је одржан у Бриселу састанак на нивоу заменика министара одбране РФ и САД, у току којег смо анализирали ситуацију и покушали да проникнемо у суштину америчких предлога о ПРО, које је пренео Томас Донилон за време посете Москви.


На ком нивоу ће се одржати предстојећа конференција о европској безбедности у Москви у мају месецу?

- Већ другу годину Министарство одбране РФ, затворен ресор као и у свакој земљи, отвара своја врата и позива колеге из различитих држава ради разматрања акутних проблема. Прошле године 3-4. маја смо одржали прву овакву конференцију. Сматрали смо да ће бити врло добро што ће управо Министарство одбране отворено изнети своје забринутости у области ПРО.

Било је много скептичних ставова у погледу ове конференције, али данас могу да кажем једнозначно: тема је била тражена. Дискусије су биле врло занимљиве. Полазећи од тог позитивног резултата, одлучили смо да одржимо конфреренцију исте врсте ове године. Министар Сергеј Шојгу је одредио тему — проблеме европске безбедности.

Нагомилало се много проблема у тој области. Много је учињено по питањима војне безбедности, политичке безбедности у оквиру евроатлантског простора, али истовремено проблеми на данашњи дан остају. Један од њих је ПРО. Други је ситуација у сфери конвенционалног наоружања. Трећи је како да градимо заједно одбрану евроатлантског простора од могућих изазова и претњи споља.

Потребан је велики, озбиљан разговор на ову тему. Зато смо позвали руководство војних ресора свих европских држава, НАТО-а, ОДКБ, ЕУ, ОЕБС-а. Ми смо добили добре одзиве. На данашњи дан рачунамо да ће ниво заступљености бити висок и да ће бити одржане врло корисне и потребне дикусије о читавом комплексу питања европске безбедности.

Александар Шишло,


КАТЕГОРИЈЕ