Јуриј Башмет: од Нице до Хабаровска

06-05-2013 07:23:24 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руски град Јарослављ се спрема да прихвати 5. Међународни музички фестивал под руководством Јурија Башмета. Чувени виолиста и диригент позвао је у тај стари град истакнуте руске и стране уметнике. Фестивалска делатност Башмета обара рекорде. Имаш осећај да је он свуда! Башмет организује фестивале у црноморском Сочију, далекоисточном Хабаровску, средњоруском Јарослављу, као и украјинском Лавову.
Поред тога постоје Руске вечери у француској Ници, и фестивал на острву Елба.
Изгледа да Јуриј Башмет зна златно правило одржавања сваког фестивала.

- Чини ми се да треба привлачити људе класичној музици помоћу приступачних ремек-дела. Међутим, обавезно треба представити и нешто, што тражи размишљање, а што људи чују први пут.

На фестивалу у Јарослављу ће наступити са класичним ремек-делима француски виолончелиста Жан-Лик Понти, руски пијаниста Денис Мацујев и оркестар Маријинског театра под управом Валерија Гергијева. Очекује се наступ сјајног Робија Лакатоша, виолинисте, џезмена из Мађарске. Пореклом Циганин, он свира и европску, и етничку циганску музику. Лакатош ће доћи у Јарослављ са својим ансамблом. Улазнице су раскупљене унапред, и то за све акције, - саопштио је у интервјуу Гласу Русије извршни директор фестивала Дмитриј Гринченко.

- За Јарослављ је то пројекат, који су чекали читаву годину. Сале су дупке пуне. Људи се односе према фестивалу као нечем потребном и важном. То је свакако, пријатно.

Још једно изненађење Јарославског фестивала ће бити наступ бугарског класика – композитора и диригента Емила Табакова, те, свакако, концерти сталних, главних учесника форума – колектива самог Јурија Башмета – симфонијског оркестра Солисти Москве. Тај ансамбл је припремио јединствени програм: сви учесници ће свирати старе инструменте из Државне колекције Русије: то су виолине, виоле, виолончело великих мајстора – Страдиварија, Гварнерија, Аматија. Јарославска публика ће први пут видети толики број раритета на позорници и чути како они звуче у ансамблу.

Јуриј Башмет је једном рекао да је за њега фестивал попут детета које се рађа, прохода, проговори… У јесен ће маестро добити још двоје деце – на југу Русије и у Сибиру. О томе је Гласу Русије испричао Дмитриј Гринченко.

- У Ростову-на-Дону ће се фестивал одржати у септембру. То је родни град Башмета. Учинило нам се да у години, када он слави 60. годишњицу, било би исправно да се тамо организује тај културни пројекат… Такође нам се учинило да ће у Омску, где има нова концертна сала потресне акустике, бити интересантан фестивал камерних оркестара. То је давнашња идеја – последње три или четири године се трудимо да ангажујемо камерне оркестре из различитих земаља, градова. У октобру ће такав фестивал бити одржан у Омску.

Чини се да је Башмет у свом фестивалском залету испред свих својих конкурената.