Ускршњи фестивал: јединствене особине

05-05-2013 02:27:17 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


5. маја, када неке православне цркве, међу њима РПЦ и СПЦ, славе Ускрс, у Москви почиње традиционални Ускршњи фестивал. Пре 12 година га је иницирао познати диригент светског гласа Валериј Гергијев. Он и оркестар Маријинског театра су на челу тог музичког форума, чији су они главни учесници.

Празничну атмосферу Ускршњег фестивала стварају хорска музика и црквена звоњава. Иначе, концерти звоњаве, који се одржавају око цркава, обновљени су заједно с Ускршњим фестивалом. Данас се ти концерти зову Недеља звоњаве. Они су постали неотуђиви део фестивала. Валериј Гергијев је поносан на ту традицију. Он каже: Наш је фестивал млад према светским стандардима, али је већ допринео развоју културе у Москви и Русији.

- Један од грандиозних доприноса овог фестивала култури је моменат, када су почела да звоне сва звона. То је оно, што би човек желео да стално слуша. Зажелео сам се звоњаве.

Фестивал се одржава с благословом Патријарха Московског и све Русије Кирила. Иначе је то световни фестивал. Као што каже маестро Гергијев, с једне стране је то стваралачки музички празник, с друге је огромна људска радост и срећа. Јеромонах Павел (Шчербачов), представник Патријаршијег савета за културу, додаје:

- Духовне вредности, обнављање националне културе су важни, али морају да буду оваплоћени у конкретним акцијама. Један од примера је Ускршњи фестивал, који ће, ако Бог да, трајати дуго.

Програм 12. Ускршњег фестивала обухвата 90 концерата, који ће поред Москве бити одржани у 33 града Русије. Најважнијим градовима приликом те маршруте Валериј Гергијев и колектив Маријинског театра сматрају градове Курск, Орел, Белгород. Пре 70 година у том региону је одржана једна од кључних битака Другог светског рата против снага хитлеровске Немачке. То је била највећа тенковска битка током историје човечанства, после које су совјетске снаге коначно прешле у офанзиву. До капитулације Немачке је остало мање од две године…

Валериј Гергијев, чији су отац и други рођаци учесници Другог светског рата, увек организује током Ускршњег фестивала добротворне концерте за ратне ветеране, посвећује их јубилеима из историје тог рата. 9. маја, када се у Русији обележава Дан Победе над фашистичком Немачком, Валериј Гергијев увек наступа у Москви на отвореном простору – у спомен-комплексу на Поклоној Гори. Тим концертима Ускршњег фестивала присуствује око 150 хиљада људи.

Током једног концерта обухватити толики број људи, сличан броју становника обичног европског града, то је јединствена особина и предност нашег фестивала. Захваљујући таквој акцији, коју ни Бајрејт, ни Залцбург не могу да организују, можемо да тврдимо да је фестивал невероватно популаран.

Добротворни концерти Ускршнег фестивала имају и друге циљеве, – истиче маестро.

- Например, да помогнемо деци, а да не мимоиђу баштину класичне музике, музичког позоришта, док имају од 8 до 12 година. Можда је већ касно, када имају 17 година… Поред тога постоје и студенти. То је огромна сфера наше делатности и наших нада…

Последњи концерт ће бити одржан 16. маја. Маријински оркестар под управом Гергијева ће свирати у МДУ Ломоносов.