Налазите се на страници > Почетна > Блог > Сирија - Израел: на прагу рата?

Сирија - Израел: на прагу рата?

07-05-2013 05:15:46 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сирија је усмерила на Израел своје ракете после напада израелског ратног ваздухопловства на њене војне објекте у близини Дамаска. Ракетне батерије су усмерене такође у страну Палестине коју је окупирао Израел. По информацијама сиријских извора, ракете су спремне да нанесу удара „по одређеним објектима“ у случају нове агресије. Осим тога, Дамаск је дао зелено светло палестинским групацијама да спроводе операције против Израела са Голанских висоравни.

Израел је са своје стране пребацио на границу са Сиријом две батерије система ПРО. Он се плаши узвратне реакције Дамаска који је назвао израелско ракетирање своје територије објавом рата и назвао деловања Изреале агресијом и објавом рата Сирији. То може да изазове прави рат у региону.

Директор Института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски истиче:

- Све што се десило могуће је разматрати као прећутну пробу будућег изранско-израелског рата. Ако Израелци прилично лако могу да ликвидирају војни објекат који се налази поред Дамаска, исто тако они могу да ликвидирају нуклеарне објекте Ирана на његовој територији. И то Техеран одлично схвата.

Арапска лига је осудила дејства Израела и позвала СБ УН да делује хитно, како би се прекинули израелски напади на Сирију.

Нови талас заоштравања ситуације око Сирије десио се крајем априла када су америчке власти саопштиле да располажу обавештајним подацима о томе да је сиријска војска применила оружје за масовно уништавање. Председник САД Барак Обама је упозорио да може то да оцени као прелазак црвене линије, после чега ће САД кардинално ревидирати свој став према сиријским конфликту.

То веома подсећа на догађаје од пре 10 година. Тада су повод за упад у Ирак такође били подаци америчке обавештајне службе о томе да Садам Хусеин поседује хемијско оружје, подсећа експерт Руског института за стратешка истраживања Аждар Куртов.

То што САД за сада не ступају у отворени војни конфликт са Сиријом говори о томе да сада САД имају друге задатке, уверен је експерт оријенталиста Института за стратешке оцене и анализе Сергеј Демиденко.

- Проблем је у томе што за САД закључци било које комисије су апсолутно мртво слово на папиру. Како они реше, тако ће и поступити. Када би САД решиле да униште режим Башара Асада војним путем, њега већ не би било. Задржавају их не неки закључци неке комисије, већ само одређене геополитичке и геоекономске обавезе. Војни упад у Сирију за САД није сврсисходан.

Између осталог САД сада заузимају прилично опрезан став у погледу Сирије. И чак признају да су подаци њихове обавештајне службе недовољни за одређене закључке. Али информациони рат није престајао ни на тренутак.

У међувремену премијер Израела Бењамин Нетањаху у понедељак је започео посету Кини, без обзира на заоштравање ситауције у региону због напада израелског ратног ваздухоплоства на Сирију. Он је оставио ова саопштења без икаквог коментара. Истовремено пред одлазак у Пекинг одржао је ванредно заседање кабинета министара уз учешће кључних министара и шефова безбедносних ресора. Резултати састанка су непознати. Осим тога, ни један израелски руководилац није званично потврдио и није оповргао саопштења о ракетним нападима на сиријску територију.

Константин Гарибов,