Да ли је Европи потребан жртвени јарац?

07-05-2013 05:19:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Меркел се разуме у узроке кризе боље него било ко други – под таквим насловом немачки Ди Велт је објавио интервју са председником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозуом. У њему је шеф европске владе иступио против ширења антинемачких расположења у последње време у низу држава зоне евра, које оптужују Берлин за наметање политике строге штедње. Да ли је заиста кабинету Ангеле Меркел потребна данас подршка Брисела?

Како је рекао Барозу, Немачка се није наметала да буде иницијатор антикризних мера у зони евра. Када је криза почела да јача, шеф Европске комисије, по његовим сопственим речима, морао је буквално да дању и ноћу убеђује канцелара Ангелу Меркел у то да ће руководећа улога Немачке имати одлучујући значај у превладавању кризних појава. И Немачка, приметио је Барозу, почела је да делује.

Опасност актуелне ситуације састоји се у томе што су поново почеле да излазе старе предрасуде на светлост дана. Између осталог у земљама северне Европе неко назива јужне суседе лењим и некомпетентним. А они са своје стране карактеришу северњаке као егоистичне и безосећајне. Излазак шеф извршне власти ЕУ виду и томе да се разјасни грађанима континента да није Немачка и не лично госпођа Меркел крива за оне кризне појаве које се бележе сада у Француској или Португалији. Како је рекао Барозу, свако треба сам да чисти ђубре на сопственом прагу. Али захтеви које је Брисел постављао земљама чланицама ЕУ виде се у Берлину сасвим другачије него на југу Европе, где Европску комисију самтрају нечим попут апостола економског аскетизма.

Ту треба напоменути да у прогнози ММФ за 2013. годину Европа је била названа у суштини кочницом на путу развоја светске економије. Узрок је успоравање кретања европских локомотива. Истина, главни тешкаш Немачка ће повећати своју брзину за свега 0,6%. А слабљење Немачке, упозорио је у већ поменутом интервјуу шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозу, значиће слабу зону евра и слабију Европу и целини. Професор Високе школе економије Иван Родионов сматра подршку економског курса Немачке од стране Брисела у целини оправданом.

- Јасно је да је сада лидер Европе несумњиво Немачка. И то је позитивно, пошто је увек боље када у свету има неколико центара моћи, а не само Америка, као што је било на пример 90-их. И зато је наравно Немачкој потребна таква подршка која говори о томе да модел Немачке у принципу одговара свима.

Истина, како се оградио у свом интервјуу Барозу, са једне стране не може се осигурати стабилност раста на рачун нагомилавања дугова. А са друге режим строге штедње достигао је политичке и социјалне границе. Зато је потребна совјеврсна микс-политика. Са тим се слаже немачки посланик, председник комитета за међународне послове Европског парламена Елмар Брок.

- Мислим да у одређеној мери треба спојити оба правца, рекао је Брок у радијском интервјуу. Није исправно говорити само о економији. Ту треба да буде принцип – како једно, тако и друго. Зато што се напредак постиже преко структурних реформи, које воде ка повећању конкурентности.

Закључак из свега реченог следи један: жртвени јарац Европи није потребан. У крајњој линији нико од експерата са тим не спори.

Олег Севергин,