Становници Грузије могуће постали објекат опасних експеримената са вирусима

07-05-2013 06:15:04 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Становништво Грузије је у опасности. Сензационалну изјаву је дао бивши амерички саветник председника Грузије и новинар Џефри Силверман. По његовим подацима, у лабораторији на периферији Тбилисија се разрађују опасни вируси који се затим испробавају на локалним становницима. Детаље сазнајемо од нашег грузијског дописника Бориса Мурашкина.

Лабораторија на периферији Тбилисија носи име америчког сенатора Ричарда Лугара. И то није случајно. Отворена је уз помоћ америчке владе. Према званичним информацијама, овде се проучава генетика микроба и вируса. Ипак бивши саветник председника Грузије Џефри Силверман је уверен да у лабораторији не само да проучавају вирусе, овде их праве.

- Ова лабораторија је била направљена од новца војног ресора. Њена вредност је 50 милиона долара. Циљ је проучавање биолошког оружја. И ова лабораторија се налази овде зато што ју је опасно држати у САД.

Да подсетимо да је 2001-2003. Силверман помагао Михаилу Саакашвилију у предизборној кампањи. Истина, касније су се њихови путеви разишли. Последња изјава бившег председниковог сарадника о томе да су становници Грузије постали објекат опасних експеримената вест је о којој се данас у Грузији највише расправља. По мишљењу Силвермана, није искључено да су управо експерименти са вирусима довели до епидемије свињског грипа и оспица у овој земљи. Између осталог директор Националне агенције за контролу обољења Пата Имнадзе каже да пораст обољења никако није повезан са постојањем лабораторије.

- Сада болују одрасли зато што немају имунитет. Још 2008. године планирали смо масовну кампању вакцинације. Тада је било планирано да вакцинишемо милион. Вакцинисано је свега 500 хиљада. Сада видимо последице.

У грузијској влади изјаве о тајним истраживањима назвали су глупошћу. Посланик грузијског парламента Ирина Имерлишвили каже да је лабораторија на периферији Тбилисија научно-истраживачки институт, а не одељење за биолошко оружје Министарства одбране САД.

- Ова лабораторија је отворена за време председника Михаила Саакашвилија. На церемонији отварања он је лично присуствовао. Саакашвили не воли свој народ и воли на њему да врши експерименте. Ипак мислим да то није тај случај.

Скандаозна изјава бившег саветника председника за сада није наишла ни на какву потврду. Улазак незапослених на територију лабораторије строго је забрањен. Сами сарадници доспевају у зграду после неколико провера. Али Силверман је спреман да иде до краја. Он је већ обећао да ће ускоро испричати грузијском народу сву истину о њиховом лидеру.

Борис Мурашкин,