Историја и традиција Председничког пука

07-05-2013 06:18:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Седмог маја обележава се дан Председничког (Кремљовског) пука. Тренутно се он налази у саставу Федералне службе обезбеђења Русије (ФСО). Пук је потчињен непосредно председнику Руске Федерације – Врховном команданту.

Кремљовски пук је био формиран пре 77 година ради осигурања безбедности првих лица државе и очувања вредности Кремља. У Оружаним снагама то је једина јединица чији лични састав служи на територији Кремља, говори званични представник ФСО Сергеј Девјатов:

- Пук је спреман да изврши све задатке обезбеђења, у првом реду резиденције првог лица државе. Пошто је управо Кремљ резиденција председника Русије.

Кремљовски пук има богату историју и славне војне традиције. Једна од занимљивих страница у летопису пука везана је за обезбеђење и одбрану Кремља у време Великог Отаџбинског рата 1941-45. године. На његовој територији тада се налазила Врховна команда, каже Сергеј Девјатов:

- Читав пук је био постављен управо као борбена јединица пред којом је стајао задатак да по сваку цену осигура функционисање Кремља и у случају потребе његову одбрану. Кремљ је био главни објекат за фашистичку авијацију, зато се истовремено водила борба против запаљивих бомби. Нажалост, Кремљ су бомбардовали, експлозије су биле и на Црвеном тргу, и код Маузолеја. Једна бомба је експлодирала у касарни пука – тешка бомба од 500 килограма пала је унутар зграде арсенала. Треба рећи да сви борбени задаци који су били постављени пуку, били су блиставо испуњени, то је увек била до краја мобилна борбена јединица која у време рата није дозволила ни једну ванредну околност на територији Кремља.

Борци пука морали су за време рата да ликвидирају специјално обучене терористе. Једна таква епизода је везана за покушај да се гађа владина поворка 1942. године. Тада је терориста неутралисан, шта више ухапшен је жив. Пук је активно учествовао у борбеним дејствима, испуњавао специјалне задатке, много снајпериста је било послато на фронт.

Олег Нехај,