Москва се сећа историјске посете Фидела Кастра

07-05-2013 06:30:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Фидел Кастро концентрисано се скија преко снежног поља. У позадини успехе свог пријатеља са осмехом на лицу посматра совјетски лидер Никита Хрушчов. Наредни кадар је забележио вођу кубанске револуције на обали Бајкала са мрким медведићем у рукама. А у Бољшој театру легендарна балерина Маја Плисецка са нескривеним одушевљењем нешто пита команданта. Опуштени разговор танане девојке у белој хаљини са брадатим Фиделом обученим у војни мундир изгледа врло ефектно. Између осталог, кажу да је Кастро био заљубљен у познату балерину...

Ове и друге јединствене кадрове можете да видите на изложби отвореној у московском Централном музеју Великог Отаџбинског рата, посвећеној 50-годишњици прве посете Фидела Кастра СССР 1963. године. За 39 дана руководилац Кубе је обишао совјетску државу са Запада на Исток, посетивши Москву, Лињинград, Иркутс и на десетине других градова. Свуда се састајао са обичним људима, обавезно је посећивао фабрике. Први пут шефу стране државе показана је стартна платформа совјетских интерконтиненталних ракета и дозволили да се попне у нуклеарну подморницу. Осим тога, Фидел је успео да наступи пред московљанима са трибине Маузолеја на Црвеном Тргу – невиђена част! Жив, експресиван говор без папира био је права сензација. Управо тако су га запамтили сви сведоци те историјске посете – као пламеног револуционара и убеђеног борца за правду. Својим доласком у СССР Фидел Кастро је положио темељ за посебан карактер односа између Москве и Хаване, изјавио је на церемонији отварања изложбе фотографија Пријатељство заувек заменик министра иностраних послова РФ Сергеј Рјабков.

- Високо ценимо његов огроман лични допринос успостављању и развоју руско-кубанских односа који су већ деценијама испуњени осећањима узајамне симпатије, пријатељства, солидарности и са оптимизмом гледамо у будућност. Код нас је много контаката, наставља се рад на конкретним пројектима. Уверен сам да нас очекују нове победе. Ми заједно са кубанским пријатељима радимо у том правцу тако како нас усмерава Фидел Кастро и актуални руководиоци наших земаља.

Можемо да се поносимо постигнутим нивоом руско-кубанских односа, приметио је у интервјуу за Глас Русије амбасадор Хаване у Москви Емилио Лосада Гарсија:

- Наше земље одржавају тесне контакте не само на владином нивоу. Сваке године на Кубу долази више од 90 хиљада руских туриста, то је вро добар показатељ. Односи се развијају у политичкој, трговинско-економској и културној сфери. Овај успех је директна заслуга Фидела Кастра.

Фотографије направљене пре 50 година преносе ову атмосферу пријатељства и узајамне симпатије. На свим снимцима људи се осмехују, било да су то дрвосече у сибирској тајги или мала унука Хрушчова коју млади Фидел брижно држи својим огромним рукама.