Посета Џона Керија Москви: никада није касно за договор

08-05-2013 02:54:41 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Прва посета Џона Керија Москви у новом рангу државног секретара пала је уочи Дана Победе. Можда се зато о савезничким односима од средине прошлог века у уторак говорило мал те не исто толико колико о насушним темама.

Још пре почетка преговора државни секретар је прошетао Црвеним тргом и резговарао са руским ветеранима, после чега је учествовао у меморијалним манифестацијама. Између осталог, Џон Кери је био први министар иностраних послова САД који је положио венац на Гроб незнаног јунака. При томе на меморијалној ленти је било написано: Вечна слава нашим херојима палим у борби за заједничку победу.

О томе да данас САД и Русија поново треба да делују заједно, Џон Кери је говорио већ касније у Кремљу, на састанку са Владимиром Путином. Као пример такве успешне сарадње навео је истрагу терористичких аката у Бостону. Дражвни секретар је подвукао да никакве актуалне компликације не треба да прецртају већ постигнуте резултате и ставље крст на перспективе:

- Наши односи имају велику будућност. Без обзира на разлике у погледима, обједињују нас стратешки интереси. То је доказала сарадња о стратешком нуклеарном наоружању, Авганистану, Русија наставља да нам пружа огромну помоћ као и у питањима са Ираном, Северном Корејом, СТО. То су заиста питања која данас утичу на глобални развој. Желим да захвалим Сергеју Лаврову на његовом конструктивном прилазу. И знам да је председник Обама захвалан председнику Путину на сарадњи.

Питање о којем су се у уторак заиста договорили да сарађују је регулисање сиријске кризе. Још уочи посете Џон Кери је назвао тему главном на преговорима. Ипак ако је раније стејтдепартмент преко званичног представника Патрика Вентрела подвлачио постојање неслагања о проблему, већ у Москви министар иностраних послов аје изјавио да постоји врло сличан став Русије и САД. Скоро у поноћ када су завршени преговори Џона Керија и руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова било је јасно да је реч о заиста пробојном решењу. Москва и Вашингтон ће заједно тражити реализацију Женевског комуникеа у пуном обиму, рекао је Сергеј Лавров.

- Русија и САД ће подстицати и сиријску владу и опоозиционе групе у томе да оне пронађу политичко решење. Такође су се договориле да шро је могуће пре, можда чак крајем овог месеца, сазову међународну конференцију за развој принципа Женевске конференције из прошле године. И да на овој конференцији обе стране у сукобу заједнички одреде како могу у потпуности да испуне Женевски комунике. И Русија и САД су потврдиле приврженост поштовања суверенитета и територијалне целовитости Сирије.

По речима Џона Керија, Москви је заиста пошло за руком да напипа пут за напредак, и Женевски комунике је заиста основа за кретање ка новој Сирији, где неће више бити крвопролића. Ипак када су државног секретара питали каква је у том контексту судбина нацрта закона о ирпоукама оружја сиријским устаницима, датог ових дана сенату, Џон Кери је избегао директни одговор:

- Заиста постоји мишљење сената да се опозицији да оружје. Коначно то ће се у извесној мери одређивати да ли имамо чињенице и доказе о постојању хемијског оружја. Као што знате, председник Обама је поручио да се спроведе детаљна анализа свих чињеница и ових инфорамција. Мислим да ће конгрес врло пажљиво размотрити резултате ове анализе пре него што усвоји било какве одлуке. Све ће зависити од тога да ли ће стране у конфликту моћи да седну за преговарачки сто. То ћемо сазнати већ наредних недеља.

Званични део посете Џона Керија Москви је завршен после поноћи предлогом да се „прослави руска победа“. Тако се десило да у време када су државни секретар и његов руски колега говорили о глобалним проблемима, репрезентације две земље у хокеју су одмериле снаге на светском првенству. И мада се у кулоарима састанка говорило да министри меч нису гледали, после конфренције за штампу Сергеј Лавров је питао новинаре за резултат. Чувши за победу Русије, он је честитао америчком колеги. На шта је Џон Кери, смејући се, слегао раменима и у шали изјавио: Мислио сам да смо започели добре нове односе, а ти ми говориш такве ствари. Даље су министри кренули на вечеру. Колико је атмосфера московских преговора одговарала њиховом садржају биће јасно већ после сатанка лидера две земље – наредни ће бити одржан на самиту Велике осморке у Ирској.

Полина Черница,