Обама: Северна Кореја треба да одустане од провокационих дејстава

08-05-2013 04:03:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председници САД и Јужне Кореје преговарали су у Вашингтону. Барак Обама и Парк Геун Хје размотрили су ситуацију на Корејском полуострву и последње провокације од стране Пјонгјанга.Обојица лидера су претила Северној Кореји даљом изолацијом и обећали да ће јачати алијансу Вашингтона и Сеула за подршку стабилности у Североисточној Азији.

Дописник Гласа Русије Роман Мамонов је пратио преговоре.

Дневни ред ових преговора био је познат унапред. Напетост у којој је последњих недеља Северна Кореја држала читав регион, тобоже намеравајући да лансира ракете, диктирала је тон састанку. Реторику Барака Обаме и Парк Геун Хје тешко је назвати мирољубивом. Председници САД и Јужне Кореје очигледно су ставили до знања да је време уступака завршено, а покушаји Пјонгјанга да води дијалог са позиције силе и провокације ће наилазити на отпор.

Ево шта је изјавио Барак Обама на конференцији за штампу после преговора.

- Ако Пјонгјанг сматра да ће последње провокације и претње забити клин између САД и Јужне Кореје или додати поене Северној Кореји на међународној арени, он веома греши. САД и Јужна Кореја су јединствени као и увек, а Северна Кореја у условима нових санкција нашла се у још већој изолацији. Једноставније, дани када је Пјонгјанг својим дејствима стварао кризу ситауцију и при томе постизао уступке, завршени су.

Парк Геун Хје такође се није либила ратоборних изјава. Сама посета може се назвати значајном – то је прва страна посета прве жене председника Јужне Кореје. И на тај начин Парк Геун Хје јасно ставља до знања ко је главни партнер Сеула и коју спољнополитичку линију ће она пратити.

- Председник САД и ја потврдили смо да нећемо оставити без одговора нове претње и провокације од стране Северне Кореје. Сличне акције само ће ојачати изолацију Северне Кореје. Желим поново јасно да ставим до знања: Северна Кореја једноставно неће моћи да преживи ако и даље буде развијала нуклеарни програм по цену благостања сопствених грађана. Увећавање нуклеарног арсенала и економски развој нису спојиви. Што се тиче моје изјаве да ћемо натерати Северну Кореју да плати за провокације, имала сам у виду да ако Северна Кореја настави војне провокације, довешће у питање животе и безбедност наших грађана, ми нећемо то игнорисати. У том случају ослонићу се на суђења наших војних званичника. И они ће чинити оно што сматрају потребним.

На преговорима је такође разматрана тема рата у Сирији. И ту, по речима Обаме, председник Јужне Кореје подржава принцип Сирија без Башара Асада. Такође се говорило о економском партнерству две земље. Прошле године је ступио на снагу споразум о слободној трговини између Сеула и САД. И обојица председника су истицали раст робне размене међу земљама. Тако је на пример извоз америчких аутомобила у Јужну Кореју скочио за 50%. И како је поменула Парк Геун Хје, стране су такође размотриле сарадњу у области нуклеарне енергетике. Али нису износили детаље овог дела преговора.

Истина, на почетку конференције за штампу Барак Обама је чак нашао повод за шалу. Говорећи о изузетним успесима Кореје у економији и све већој популарности корејске културе, Обама је признао да га је једна од његових ћерки научила Гангнам Стајл. Реч је о песми корејског извођача Псија, која је оборила рекорде популарности у свету.

Роман Мамонов,