Авганистан: Сезона рата отворена

08-05-2013 04:15:06 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На авганистанским превојима истопио се сенг, и талибани су објавили почетак нове летње офанзиве против трупа коалиције и авганистанских снага безбедности.

Назвали су је Халид бин Валид. За Авганистан оружани пролећни напади пуштунских племена су хиљадугодишња традиција. Са разним називима, паролама и интензитетом они су се одвијали овде и на територији данашњег Пакистана много пре појаве америчких, совјетских и британских „окупатора“. Против горшатка борили су се гарнизони Александра Македонског, монголски ханови и трупе империје Великих Монгола. Формирањем заједничке државе овде се ништа није променило. Сваки пут на измаку зиме сви без изузетка шахови и председници Авганистана сакупљали су новац и армију. Када ова два средства горштачка племена нису имала довољно, власт се мењала. Нико за сада не може овде да укине пето годишње доба – сезону рата. Чак масовна страна војна инвервенција. Да ли ће талибани предложити ове године нешто ново? Званични представник Министарства одбране Авганистана генерал Мохамад Захир Азими предвиђа велике размере и интензитет сукоба:

- Ја видим за то два разлога. Први, Талибан је скаупио више бораца и код нас је сад прилично много војника. Други – уместо америчког контигента који смањује учешће у активним борбама, против талибана ће се борити наши војници.

Његова предвиђања већ се реализују. 2. маја представник МУП Авганистана је изјавио да само за последњих 24 сата авганистанска плиција уз подршку армије и НАТО трупа елиминисала је 59 талибана. У провницијама Кандагар и Голменд ликвидирана су два угледна талибанска функционера, а 3. маја у току специјалне операције у провнинцији Баглан у борби је убијен командир који је деловао у координацији са талибанима, и са Исламским покретом Узбекистана. Као одговор на упозоравајуће нападе по читавој земљеи од стране владиних група и губитка на стотине људи, терористи активизирају „мински рат“, а на северу земље отимају на десетине полицајаца на контролним пунктовима. Они траже начине борбе чак против снага за специјалне операције западних армија. Тако 5. маја у току провере резултата јуришног удара у провинции Баглан је у заседу доспела и ступила у борбу са талибанима група специјалаца немачке армије. Убијен је оперативац овог елитног одреда први пут за 12 година боравка у Авганистану.

Губици међу коалиционим трупама за сада су много нижи у односу на исти период прошле године. Али почетком сезоне рата они стално расту. Само од почетка априла број убијених је скочио до 23, а од почетка године до 50 особа. Више од 30 погинулих су војници америчког контигента. У мају у разним деловима Авганистана погинуло је седам америчких војника. Основни узрок губитака међу окупационим снагама остају експлозије ручних направа. Овде постоји врло непријатна новост. Пртизани су изгледа нашли средство борбе против најновијих образаца оклопне технике. Оно је просто и ефикасно. Против раниј енеповредивих тешких оклопних возила са технолошком заштитом против мина они су почели да примењују много снажнија пуњења. Тако крајем априла на путу северно од престонице провинције Гилменд, града Лашкаргах, у оваквој експлозији погинула су четворица британских војника и 9 Авганистанаца. Рањено је шест. Британија је била потресена: први пут су људи погинули у оклопном возилу Мастиф тешком 15 тона, које се до сада сматрало неповредивим за мине. И то није случајно. 2. маја, четири дана после овог инцидента, у срезу Мајванд провинције Кандагар поново је миниран Мастиф. Погинула су петорица војника, овог пута америчких, и преводилац. Британска влада је изјавила да ће проверити технику, али изгледа да је отворен још један проблем. У априлској експлозији бомба је највероватније била постављена још за време изградње пута и чекала је свој час. Колико таквих изненађења очекује западну оклопну технику приликом повлачења трупа, не зна се.

А цивилног становништва ове године гине више. Директор одељења за људска права мисије Ун у Авганистану Жоржет гањон је изјавила да је за прва четири месеца 2013. године у поређењу са истим периодом годину дана раније, за 18% скочио број рањених и убијених међу цивилима. Ове године су погинула 682 цивила, у поређењу са 550 2012. године. Подаци за април су за сада прелиминарни и највероватније је да ће цифре бити увећане.

Постају очигледни и разлози активизације терориста. Они су традиционални. Прво гмаја на спорном делу авганистанско-пакистанске границе у региону Гошта провинције Нангархар десио се оружани конфликт уз примену артиљерије између авганистанских и пакистанских граничара. Пакистанци су почели демонстративно да граде гранични прелаз на територији коју авганистанска страна сматра својом. Био је убијен авганистански граничар и рањена су два пакистанска. Говорећи тим поводом у Кабулу, председник Авганистана Хамид Карзај је изјавио да Авганистан никада неће признати линију Дјуранда, и чак је позвао талибане да покрену свој еоружје против непријатеља њихове родне земље. А већ 6. маја исто тамо, други пут за пет дана, повово су пуцали. Званични представник МУП Авганистана Седик Седики је објаснио: Они су обновили изградњу. Наши граничари су их молили да то не чине. Пакистанци су отворили по њима ватру, наши граничари су им одговорили истом мером. Пакистанска страна изјављује да су почели да пуцају Авганистанци.

Изгледа да линија Дјуранда и даље прецртава све покушаје да се направи заједнички фронт борбе Авганистана и Пакистана против агресивних горштака. А без тога проблем бескрајног рата немогуће је решити. Значи, треба просто преживети ову сезону рата и већ се припремати за следећу. Биће их још много.

Вадим Ферсович,