Упечатљиве боје Дана Победе

08-05-2013 04:22:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Дан Победе. Велики празник који обједињује све генерације грађана Русије, сународнике у страним земљама, све људе планете који чувају сећање на хероје рата. Свечане традиције 9. маја нису се формирале одмах, а 21. век додао им је нове упечатљиве боје.

Акт о безусловној капитулацији нацистичке Немачке био је потписан у предграђу Берлина Карлсхорсту 9. маја у 00 сати и 43 минута после поноћи по московском времену. До вечери саопштење о Победи се чуло на радију. Земља га је чекала свих 1418 дана тешког рата. Народно ликовање је било безгранично. Тргове градова су препунили људи, они су плакали и смејали се од среће. 24. јуна после брижљиве припреме од месец и по на Црвеном тргу одржана је легендарна Парада Победе. Прве две послератне године 9. мај је био слободан дан, говори научни директор руског Војно-историјског друштва, професор МГИМО Михаил Мјагков.

- Али затим је то био празнични, али радан дан. И тек 1965. године он је поново постао слободан дан. До тада се већ променила генерација. били су фронташи, а средином 60-их они су постали ветерани.

За оне који су имали прилике да виде ветеране тих година на 9. мај слика је остајала незаборавна. Они су излазили на улице са свим својим ордењем и медаљама. Углавном то нису били још сасвим стари људи. А њихов изглед је уливао осећање поноса и непоколебиве сигурности у сутрашњицу. Сада ветерана има све мање и мање, али они су и даље у строју, наставља Михаил Мјагков.

- И даље их гледамо. Поносимо се њима и покушавамо да се угледамо на њих. Не полази то увек за руком. Али ко ће осим њих испричати шта смо превладали на путу ка Победи. Која је смртна опаснсот стајала пред нашом земљом када је непријатељ дошао до Москве. Ко ће нам још испричати да смо ми од Москве, од зидина Стаљинграда, од обала Волге стигли до Берлина.

1965. године на Црвеном тргу у част 25-годишњице Победе одржана је војна парада која је затим постала годишња традиција празника 9. маја. Параде су се одржавале и у другим градовима земље, где су се у близини налазили војни одреди. Од 1990. године славна традиција је прекинута на 5 година. Затим су годишње параде поново обновљене. И то је врло важно, говори психолог и писац Сергеј Кључников.

- Млади људи су почели да осећају да је то све јединствена земља, јединствена судбина, јединствена историјска линија. И тиме можемо да се поносимо. То је потреба људи за аутентичним. Схватање да су биле епохе када су биле важне не само новчане и забавне вредности. У извесном смислу то је историјски опоравак.

У 21. веку појавиле су се нове традиције прославе Дана Победе, чији су иницијатори били млади људи. На пример, у акцији Георгијевска лента већ 9 година учествују милиони становника Русије и сународници у сто земаља. Наранџасто-црне траке које волонетери деле на улицама градова постале су још један знак сећања на Победу.

Ове године први пут по читавој Русији од Каљининграда до Владивостока одржавају се маршеви Бесмртног пука. Млади људи у колонама носе изнад глава велике портрете својих вољених деда-фронташа. У овој симбиличној поворци они су поново заједно. Централни догађај 9. маја је као увек војна парада на Црвеном тргу. У њој учествује 11 хиљада војника, више од сто јединица копнене технике и 68 борбених авиона. Увече, као и пре 68 година, у част велике Победе ће одјекнути празнични ватромет.

Михаил Аристов,

Параду победе можете пратити ОВДЕ