Руска Црвена армија поново долази на север Србије

11-05-2013 12:38:15 | | Глас Русије, фото: EPA/ vostok.rs |


Од сутра ће руска Црвена армија и званично поново да се врати на север Србије, или још прецизније, у бачко место Врбас, где је пре 69 година у победоносном походу ослободила тај град од фашистичких окупатора.

Тог 21. октобра 1944. године Црвеноармејци су заједно са југословенским партизанима донели слободу у Врбас, а борцима Црвене армије који су том приликом погинули подигнут је споменик, а датум ослобођења града се данас сваке године прославља као Дан општине Врбас. Поменути споменик је пре три године обновљен, а простор око њега је након преуређења добио облик трга. И напослетку, након неколико година административних процедура, коначно је донета одлука да тај трг у Врбасу понесе назив – Трг Црвене армије, чиме се ослободиоци на симболичан начин поново враћају на север Србије.

Петицију да се баш тако назове месни трг, покренуло је локално Удружење србско-руског пријатељства, а њу је у кратком времену здушно подржало више од 3.000 грађана Врбаса, као и многа удружења и политичке партије, попут борачке организације, националних савета мањина, културних и еколошких покрета.

У захтеву ког су упутили локалној самоуправи, потписници петиције су затражили да се простор код раскрснице на којој се налази споменик палим руским борцима именује у Трг Црвене армије, а у њему су навели да је чињеница да је наш народ пострадао од нацизма и фашизма, а такође је и чињеница да је у борби против тих зала одлучујућу улогу имала Црвена армија, те истакли да се тај простор за све честите људе већ и сада тако зове, а у апелу општинској скупштини се каже да треба да будемо сви заједно на том месту, да са највећим могућим достојанством и искреношћу одамо пошту и евоцирамо успомену на оне који су се жртвовали за све нас. Потврдите и формално да се у Врбасу људи окупљају на Тргу Црвене армије и спајају прошлост и садашњост. Потврдите, јер ће то уједно бити и потврда да имамо будућност. Сматрамо да је цивилизацијска и морална потреба да се одужимо свим палим војницима Црвене армије, ветеранима и победницима, тако што ћемо један простор у нашем граду назвати по њима. Без икаквог идеолошког или политичког контекста, констатујемо да је назив „Црвена армија“ збирно име које обједињује сва обележја, народе и вредности под којим су појединци извојевали победу и ослободили Европу од хитлеровске коалиције 9. маја 1945. године. Овај се датум данас слави као Дан Победе широм Европе и главно је полазиште свих европских вредности. Читав цивилизовани свет, ослобођен идеолошких догми, признаје заслуге Црвене армије и жртву руског и осталих совјетских народа.

Осим тога, грађани који су покренули ову иницијативу, додатно су објаснили да је Врбас град који треба поштовати своју историју и традицију, а да је Црвена армија на том простору имала кључни допринос у антифашистичкој борби, па зато не виде разлог зашто Врбас не би имао трг Црвене армије, с обзиром да тај назив нема никакву политичку конотацију већ је део историје града и његових становника.

На тај начин, званичним додељивањем назива Трг Црвене армије средишту Врбаса, јединице украјинског фронта Црвене армије, под командом маршала Толбухина, које су га ослободиле у јесен 1944. године, поново се свечано и достојанствено враћају на место где су гинули борећи се за ослобођење од окупатора.

Ово је један од ретких случајева да се нови тргови и улице називају по ослободиоцима из времена Другог светског рата, будући да је у протеклим годинама тенденција била сасвим другачија, па су се појединим улицама и булеварима, као на пример у Београду, одузимала њихова славна имена, под изговором идеолошке непримерености.

Међутим, сутрашња свечана церемонија именовања Трга Црвене армије у Врбасу, на иницијативу више хиљада тамошњих становника, показује да расположење грађана иде у том правцу да се борцима за ослобођење мора указати дужна пажња, а сећање на њих неговати без уплива политике и идеолошких предубеђења, зато што су њихове заслуге довољне велике да морају бити трајно упамћене, барем на овако симболичан начин.

Ратко Паић,