Већина Руса против „Русије без Путина“

12-05-2013 10:10:40 | | fakti.org/ vostok.rs |

Прошло је годину од треће председничке инаугурације Владимира Путина.

Зато су водеће социолошке службе Русије истражиле однос њених становника према шефу државе.

Сверуски центар за проучавање јавног мњења утврдио је да Владимир Путин чврсто држи позицију лидера на листи политичара у које Руси имају највише поверења. И то са великом разликом.

Путину апсолутно верује 48 одсто анкетираних. За њим следи премијер Дмитриј Медведев (са 15 процената), лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов (9 процената), Владимир Жириновски (7 процената) и министар одбране Сергеј Шојгу (5 процената).

Аналитички Центар Јурија Леваде (познатији као „Левада-Центар“, коме, иначе, прети да добије статус „страни агент“), такође је објавио резултате свог најновијег истраживања.

Истраживаче „Левада-Центра“ занимао је и одговор на питање „Кога бисте волели да видите на месту председника Русије након избора 2018.?“.

И, 26 посто испитаника изјавило је да би и даље волели да за државним кормилом виде Владимира Путина. Још 14 процената - волели би да виде човека који ће наставити политику актуелног председника.

А наводно 41 проценат испитаника изјавио је да би волели да виде на месту председника државе неког ко ће понудити друго решење проблема Русије.

Преосталих 19 одсто анкетираних није могло да одговори на постављено питање.

А на још конкретније питање - „Да ли подржавате слоган „Русија без Путина“ и „Путин мора да оде“?“ - одговори су били следећи.

Само 8 одсто је рекло да подржава, 16 процената - да „пре подржава“. А никако не подржава 26 процената, „пре не подржава“ - 36. Још 14 посто испитанка није могло да одговори.

Чак 72 одсто учесника анкете Фондом „Јавно мњење“ позитивно је или неутрално оценило способност Владимира Путина да излази на крај са обавезама председника државе у току актуелног мандата. Негативно је на исто питање одговорило 16 посто испитаника.

Готово половина (48 одсто) изјавила је да је позитивно прихватила реизбор Путина на место шефа државе. Само 18 процената је изјавило да га не одобрава.

Равно 50 посто испитаника је изјавило да потези Владимира Путина на месту председника одговарају ономе, шта су лично очекивали пре годину дана. А 34 посто је изјавило да не одговарају.

Шеф катедре за Примењену политологију Константин Симонов све ово је прокоментарисао речима: „Сваки европски политичар био би љубоморан на рејтинг Владимира Путина. Овде чак постоји парадокс. Наши либерални медији захтевају да у Русији не буде као у Туркменистану, а са друге стране - ако би рејтинг Путина пао испод 60 одсто одмах би почели да галаме да са таквим рејтингом политичар у Русији не може да опстане. Али, ако нећете да буде као у Туркменистану, шта ће Путину рејтинг од 90 одсто?!“.

Коментаришући резултате истраживања Фонда „Јавно мњење“, овај политолог подвлачи да је тренутни рејтинг шефа државе довољан за комфорну реализацију изборног програма.

„Већина становништва позитивно оцењује рад шефа државе. Рецимо: 72 посто становништва Русије сматра да Путин врши своју дужност исто као и у претходним мандатима, а можда и боље. Ниво задовољства радом председника премашује 70 одсто, што значи - закључује Симонов - да Путин ни годину дана након инаугурације није изгубио поверење становништва и да може да настави свој политички курс“.

Превела: Марија Петрова,