Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Првенац рускe флоте

Првенац рускe флоте

12-05-2013 02:05:27 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Пре 320 година (у мају 1693. године) Петар I је на острву Саломбала у Белом мору, недалеко од Архангелска, почео да гради први брод с три палубе „Апостол Павле.“ 24 топа која су била постављена на њему ради плашења незваних гостију, млади руски цар је лио лично. Неколико година касније отворио је бродоградилиште у Вороњежу, где су грађени бродови за јужна мора, а затим и балтичко Адмиралтејско бродоградилиште у Санкт-Петербургу.

Стварана је редовна флота која је Русију уврстила у велике поморске државе.

Млади Петар је у Москви научио да управља једрима. На енглеском бродићу с једним јарболом који му је поклонио ујак вешто је маневрисао на Јаузи и на вештачким језерима у Измајлову. Међутим, ове воде су биле премале за будућег оснивача моћне флоте. Петар је са 16 година кренуо у Переслављ-Залески на Плешчејево језеро. Тамо су из целе земље дошли најбољи мајстори с којима је цар заједно, као обичан тесар, правио јахте и бродиће. А 5 година касније, 1693. године, сви су прешли на Бело море у Архангелск где је на Соломбалском острву отворено бродоградилиште. У њему је направљено 6 трговачких бродова међу којима је први био „Апостол Павле“. Годину дана касније овај брод је изашао у пловидбу под триколором бело-плаво-црвене боје, који се тада сматрао заставом трговачке флоте Руског царства. Затим је у бродоградилишту почела изградња војних бродова. Фигура Петра I данас изазива много спорова међу истраживачима, истиче доктор историјских наука Вадим Рогински.

- Међутим, оно што је он учинио јесте да је уврстио Русију у категорију поморских велесила. У том тренутку је земља која није имала флоту била осуђена на животарење. Грађење брода је прилично компликована наука. И то што је брод поринут представљало је технолошки скок у будућност. Затим је било других бродова, различитог квалитета, добрих и лоших. Међутим, то је важан датум у нашој историји.

Пловидба је у Русији била позната од древних времена. На пример, у деветом веку су у документима забележени многобројни морски војни походи на Византију. У време Петровог деде, оснивача царске династије Романов, Михаила Фјодоровича, по европским стандардима је саграђен војни брод „Федерик“. Петровог оца, цара Алексеја Михајловича, такође је занимало питање модернизације флоте. У његово време је саграђена фрегата „Орјол“. Ипак, Петар I се с правом сматра оснивачем редовне руске флоте. Он је 1698. године заједно са својим младим сарадницима кренуо у Холандију, а затим у Енглеску ради изучавања напредне бродоградње. У Европи је за руску флоту врбовао много одличних бродоградитеља и морнара. Петар I је убрзо отворио поморску средњу школу која је касније претворена у мрежу војно-поморских школских установа, каже доктор историјских наука Александар Боханов.

Створен је руски поморски систем, врло јак и моћан. Касније су се појавили руски пионири и путници везани за војну флоту. И у северним морима, и на Тихом океану, и у јужним морима. То је управо руска поморска школа, коју је утемељио Петар I.

Након што је код Полтаве потучен до тада непобедиви шведски краљ Карл XII, освојене су победе над шведском флотом код Гангуте и Гренхама. Руска флота је тих година била главна на Балтику. Њен нагли раст за време Петра I још увек запањује уобразиљу. Русија, чије обале запљускује дванаест мора три океана данас спада у поморске велесиле. А у Соломбалском бродоградилишту, где је руски цар пре 320 година почео да гради брод „Апостол Павле“ и данас се граде одлични морски бродови.

Михаил Аристов,