Вијетнам може да постане главни партнер Русије

13-05-2013 08:39:53 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У току започете посете Москви премијера Вијатнама Нгуен Тан Зунга у центру пажње биће перспективе трговинско-економске и инвестиционе сарадње. Осим тога Русија и Вијентам активно сарађују у војно-техничкој сфери.

Један од праваца војно-техничке сарадње две земље јесте припрема кадрова за ратну морнарицу Вијетнама. Русија сада гради најновији дигитални тренинг центар. На његовој бази ће пролазити обуку посаде за дизел подморнице Варшавјанка, које је Вијетнам купио од Русије. Центар се отвара у граду Камрани, где се налази база вијентнамске ратне морнарице. Имитатор подморница и тренажери прецизно понављају реална радна места свих чланова посаде. А јединствена опрема омогућава да се пренесе аутентична ситуација на мору: олуја, љуљање, искривљење подморнице приликом зарањања и испливавања. На тренажеру се увежбава и борба за преживљавање. Подморничари, на пример, уче да гасе пожар. Како говори потпредседник амадемије геополитичких проблема Константин Сивков:

- Тренажери омогућавају да се без коришћења борбене технике имитирају све могуће хаваријске ситуације, увежбавају дејства личног састава подморнице. Тренажер ђтеди гориво, ресурс бродских механизама, ресурсе других елемената брода. На крају уштеда приликом коришћења скаче од 5 до 15 пута.

У последње време Вијетнам активно реализује програм развоја и модернизације војно-поморских снага. Један од узрока тога јесте постојање противречности са суседима, између осталог са Кином, истиче војни аналитичар Нове газете Павел Фељхенхауер.

- Тамо постоје територијални спорови око припадности низа острва у актаторијуму Јужног кинеског мора. зато се купује углавном поморско наоружање, борбени бродови, авијација, подморнице. Кинезима се то не допада превише, зато што је Кина такође озбиљан клијент и купује руску борбену технику и делове, мада, вероватно, не тако много као 90-их и почетком 2000-их. Кина је била главни купац руског наоружања.

За чување поморских граница и за борбу против пиратерије Вијентам је већ купио од Русије 6 подморница класе Варшавјанка, 12 ракетних чамаца Муња, 4 фрегате типа Гепард. Ускоро Вијетнам може да постане за Русију партнер број један у сфери војно-техничке сарадње међу земљама Југоисточне Азије, говори војни аналитичар листа Комсомољска правда Виктор Баранец:

- У последње време Вијентам испољава невероватну активност у куповини руског наоружања. Вијетнамцима се допадају руски ловци, посебно им се допадају противавионски ракетни системи, они су већ обратили пажњу на С-400. Они су у првим редовима оних који се боре за најновији притивавионски ракетно-топовски комплекс Панцир који нема премца у свету.

До краја године Русија ће предати Вијетнаму најновији тренинг центар. По оценама експерата, портфељ вијатнамских оружаних уговора ће само расти. 2010. године он је изнео 4,5 милијарди долара. Важан правац војно-техничке сарадње две земље остаје модернизација раније купљеног совјетског и руског наоружања.

Олег Нехај,