Vivat, Црноморска флота!

13-05-2013 10:28:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


13. мај је Дан Црноморске флоте, која ове године обележава своју 230. годишњицу. У својој ратној историји имала је бројне битке и победе историјског значаја. Морнари Црноморске флоте настављају славне традиције, и са достојанством служе заштити интереса Русије.

Указ о оснивању Црноморске флоте потписала је императорка Јекатарина II месец дана након придруживања Крима Русији. 13. маја 1783. године у Ахтијарски залив, где ће касније бити саграђен Севастопољ, упловило је 11 бродова Азовске флотиле под командом вицеадмирала Фјодора Клокачева. Заједно са 17 бродова Дњепарске флотиле, који су допловили нешто касније, они су сачинили језгро нове флоте. Њено формирање је захтевао актуелни тренутак међународне ситуације, истиче доктор историјских наука Љубов Стољарова.

- Такозвано источно питање, које је било од великог значаја у спољној политици Русије краја XVIII и током целог XIX века, било је повезано са руском контролом црноморских мореуза, са односима са Османлијском империјом, са судбином православних хришћанских светиња, које су се налазиле у Константинопољу. Из тог разлога је оснивање Црноморске флоте – догађај огромног значаја. Оно је повезано са геополитичким интересима Руске империје, са њеном целокупном спољном политиком.

Четири године касније, Јекатарина II је у пратњи страних дипломата посетила Крим. Црноморска флота је тада бројала преко педесет војних и теретних бродова са 13 и по хиљада морнара. Императорку су поздравили плотуном из свих бродских топова и узвиком: „Vivat, Јекатарина!“ То је била флота велике поморске државе, која је на опште чуђење страних гостију била изграђена у веома кратком периоду. Град и лука Севастопољ постао је матичном базом. У наредних сто и више година, историја флоте је имала славна имена, као што су Фјодор Ушаков, Михаил Лазарев, Павел Нахимов, Владимир Истомин, Владимир Корнилов. Херојске стране историје исписале су битке другог светског рата, настаља доктор историјских наука Љубов Стољарова.

- То је одбрана Одесе и Севастопоља. То је Керченско-Феодосијска десантна операција, одбрана Кавказа, и, наравно, ослобођење Новоросијска. Више од двеста црномораца су постали Хероји Совјетског Савеза.

У данашње време, у оперативно-стратешку групацију Црноморске флоте улази две и по хиљаде бродова различите класе. Основне локације базирања су Севатопољ и Новоросијск. Лични састав чини око 21 хиљада војних лица. Црноморска флота је и даље гаранција безбедности земље на јужном правцу, износи став главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко.

Очекује се да ће наредних година флота добити фрегате и корвете, које ће бити опремљене системима ударног ракетног наоружања, као и савремене дизел подморнице. Све ће то обезбеђивати равнотежу снага у региону Црног мора и безбедност руских интереса.

Црноморска флота обележава 230. годишњицу оснивања са новим задацима. Министар одбране наложио је команди флоте да у најскорије време формира оперативну групацију за решавање задатака у Медитерану, као и у регијама Атлантског и Индијског океана. Један од конкретних циљева је јачање антигусарских операција. У недељу, непосредно уочи Дана Црноморске флоте у Севастопољском заливу одржана је парада уз учешће 20 војних бродова Русије и Украјине.

Михаил Аристов,