Налазите се на страници > Почетна > Блог > Зачарани круг корејске кризе

Зачарани круг корејске кризе

15-05-2013 09:29:45 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Заједнички маневри ратне морнарице САД и Јужне Кореје у региону Корејског полуострва започели су у понедељак. Њихови учесници одрађују задатке пресретања и уништавања противничких ракета, методе противподморничке одбране и одбијања ваздушних напада.

По мишљењу Пјонгјанга, учешће атомског носача авиона Нимиц у тродневним америчко-корејским маневрима представља озбиљну опасност по његову националну безбедност. Већина експерата са своје стране, назива дејства Американаца провокацијом која би могла да се избегне из разлога здравог разума.

Јасно је да је ситуација на полуострву далека од идеалне. Сасвим недавно светска јавност озбиљно се плашила великог рата. У последње време напетост, чинило се, почела је да попушта. Али Северној Кореји никако не дају да повуче свој омиљени адут. Чим њена реторика постане мирољубивија, супротна страна долива уље на ватру. На крају криза на Корејском полуострву стиче перманентни карактер.

Како је убеђен директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев:

- САД покушавају и да ослабе конфликт и да ојачају односе са својим савезником. Несумњиво, слање носача авиона ће за Северну Кореју значити провокацију. Могу се очекивати некаква узвратна дејства. Она могу да се одразе, на пример, у извођењу четврте нуклеарне пробе. Са ове тачке гледишта било би разумно да САД одустану од провокације. Стручњаци су полазили од тога да је ситуација почела да се поправља. Били су учињени одређени кораци од стране Пјонгјанга. Могло се очекивати ако не нормализација, онда бар обустава кризе. Дејства САД могу да допринесу ескалацији кризе на Корејском полуострву.

Са једне стране, Американци и њихови јужнокорејски савезници имају чега да се плаше. Постоји мишљење да Северна Кореја може током наредних пет година да добије на располагање балистичке ракете са нуклеарним бојевим главама. Са друге стране, то је ствар будућности. А у датом тренутку над северњацима не може да однесе победу чак ни јужнокорејска армија без помоћи Пентагона (да не говоримо већ о заједничким дејствима). Тако да по мишљењу експерата, јужњаци у ствари немају чега да се плаше. Није рационално изводити бесркајне војне маневре у таквој ситауцији.

Ради чега трошити огромна средства америчких пореских обвезника на демонстрацију силе тамо где су са њом тако добро упознати? Очигледно како би се потврдила своја надмоћ у региону. Али то нема везе са безбедношћу Јужне Кореје и не доприноси смањењу степена конфронтације на Корејском полуострву.

Значи, не треба очекивати битне промене у врло усијаној ситауцији. Магистар филозофије, водећи научни сарадник Корејског центра Института за Далеки Исток РАН Јевгениј Ким сматра:

- Јасне су намере САД. Јасне су намере Јужне Кореје. Јасни су мотиви и деловања Северне Кореје. Могу да предвидим да ће у јулу бити нови талас напетости. А наредни у августу. У Јулу због 60-годишњице Споразума о примирју у Корејском рату. Свака страна ће говорити: Ми смо победили! Поново ће започети озбиљни вербални дуел. А у августу ће започети нови велики војни маневри САД и Јужне Кореје. У њима ће такође учествовати атомски носач авиона, атомска подморница, разарачи са системом Иџис и слично.

Појављује се зачарани круг, из којег је све теже изаћи. У сличној ситауцији једном су се нашле велике силе СССР и САД. Карибска криза је решена буквално на последњој граници. Да ли ће за то бити довољно техничких, организационих и комуникационих могућности између страна на Корејском полуострву, велико је питање које за сада остаје без одговора.

Сергеј Дуз,