Барак Обама и Дејвид Камерон преговарали у Вашингтону

15-05-2013 09:34:45 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Вашингтону су протекли преговори лидера САД и Велике Британије. Као што су и претпостављали аналитичари, главна тема преговора Барака Обаме и Дејвида Камерона била је ситуација у Сирији, као и питања међусобне трговине и предстојећи самит Велике осморке у Северној Ирској, који ће бити одржан у јуну. Дописник Гласа Русије Роман Мамонов је пратио преговоре.

Лидери две земље (Британија је главни партнер САД у Старом Свету) говорили су о перспективама потписивања новог споразума са Бриселом о слободној трговини. И по мишљењу политичара, овај документ може да буде припремљен до наредног самита Г8 у Северној Ирској, који ће бити одржан у јуну.

Али ипак главна тема преговора била је ситуација у Сирији. Ево шта је изјавио на конференцији за штампу председник САД Барак Обама.

- Заједно ћемо наставити да пружамо хуманитарну помоћ становништву Сирије, које пати од грађанског рата, наставићемо да пружамо помоћ опозицији и чинићемо све да припремимо прелазак Сирије ка демократији без Башара Асада. Неколико пута сам говорио са председником Путином на тему Сирије. И ми полазимо од тог става да Русија као један од лидера на међународној сцени има не само могућности, већ и обавезу да учини све за решавање сиријског питања.

Између осталог, амерички председник је дао важну примедбу. Он је признао да дипломатски напори могу и да се не овенчају успехом. Истина, ни Камерон, ни Обама нису прецизирали да ли постоји алтернатива. Британски премијер са своје стране је подсетио да о помоћи оружјем за устанике за сада нема говора, али партнери пружају сиријској опозицији техничку подршку, између осталог пребацују нелетачко наоружање.

Питали смо Обаму и Камерона и о улози Русије у процесу регулисања ситуације у Сирији. И ту су оба политичара изразила увереност да без Москве неће моћи да се реши проблем, мада стране здаржавају озбиљна несалгања. Ево шта је рекао Дејвид Камерон.

- Историја Сирије се сада пише крвљу пред нашим очима. Свет треба да уједини напоре како би престало насиље у Сирији. Ево зашто поздрављамо пристанак председника Путина да се придружи нашим напорима за достизање политичког решења. Морамо да посадимо стране за преговарачки сто ради формирања прелазне владе. Имао сам врло продуктиван састанак са председником Путином у Сочију у петак, и имали смо отворен разговор. Мада имамо озбиљна неслагања, имамо заједничке интересе: стабилну Сирију, стабилност у судедним земљама, и морамо да спречимо раст екстремизма у региону.

Осим теме Сирије стране на преговорима су такође разматрале перспективе повлачења трупа из Авганистана. Ту су Обама и Камерон потврдили планове за завршетак кампање до краја наредне године.

Рамон Мамонов,