Росњефт и Статоил ће се бавити арктичком нафтом

15-05-2013 10:26:04 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Два највећа европска произвођача нафте и гаса – Русија и Норвешка – објединиће напоре у освајању арктичког епиконтиненталног појаса.Од маја 2012. године норвешки Сатоил партнер је компаније Росњефт у разради налазишта у Баренцовом и Охотском мору.

Пре годину дана међу њима је био потписан одговарајући споразум. Дошао је ред за практичну реализацију означених планова. Осло изјављује да пројекат не само да ће отворити нову нафтну и гасну провинцију, већ ће бити и снажан импулс за развој билатералних односа. У међувремену неки руски експерти изјавују да према плану разграничавања поморског просотра од пре три године, управо Норвешкој је припала велика територија богата нафтом и гасом. У сваком случају, енергетичари полазе од постојећих реалија. Тим пре што је споразум о граници на мору одредио режим заједничке експлоатације трансграничних налазишта.

Акртик је данас један од најперсективнијих региона за развој човечанства, у првом реду у сфери енергетике, уверен је шеф Фонда за националну енергетску безбедност Константин Симонов.

- Још дуго неће бити адекватне замене нафти и гасу. Зато ћемо морати да освајамо све теже зоне. То не може сама да ради ни једна земља. Сасвим је логична кооперација компаније Росњефт са светским компанијама – америчким Ексон Мобилом, италијанском Ени, и сада са норвешком Статоил. У Норвешкој су се научили да врше геолошко извиђање арктичког дна, што бих сликовито упоредио са проучавањем других планета. Све то су високе технологије које потврђују истину – нафтни и гасни комплекс данас је иновациона грана.

Последњих месеци влада Норвешке врло активно је разматрала планове о освајању арктичког епиконтиненталног појаса. Имали су како присталице, тако и противнике. На крају је решено да се рачуна на део који се граничи са Русијом, док други региони, на пример они уз Исланд, за сада неће бити дирани. Али чак таква одлука категорички не одговара еколозима из организације Гринпис, која је спровела серију акција против освајања Арктика.

Русији је неопходна сарадња у освајању Арктика, истакао је председник Савеза нафтних и гасних индустријалаца Генадиј Шмаљ.

- Они имају израђена многа интересантна технолошка решења, која ми немамо. Између осталог подводни комплекс експлоатације. Планирамо први пут да искористимо њихово искуство на једном од налазишта на Сахалину. И пре и после потписивања споразума о разграничењу „сиве зоне“ Норвежани су активно освајали налазишта у свом региону. Зато је алијанса са норвешком компанијом исправна за Росњефт.

Руска компанија уврено постаје један од кључних фактора на светском тржишту нафте и гаса. За 4 месеца ове гдоине комапнија је увећала експлоатацију нафте унутар Русије за четвртину. У том контексту сасвим логично делује активна политика компаније Росњефт у Арктичком региону. Није искључено да ће ускоро бити отворена нова налазишта која се простиру са обе стране поморске границе Русије и Норвешке. Власти ове земље неизбежно ће морати да траже компромисе за њихову разраду. И чинити то у условима већ реализованих заједничких пројеката много је лакше.

Илија Харламов,