Налазите се на страници > Почетна > Политика > Сложени пут ка Женеви-2

Сложени пут ка Женеви-2

16-05-2013 10:28:57 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Нова конференција о Сирији Женева-2 може да буде одржана почетком јуна, мада тачни датум за сада није одређен. Опште разумевање да је таква конференција неопходна било је достигнуто на састанку министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова и државног секретара САД Џона Керија.

Он је раније говорио да неће поћи за руком да се овај форум организује до краја маја, али је изразио наду да ће конференција протећи у јуну. Прва женевска конференција која је одржана пре око годину дана завршена је потписивањем Женевског комуникеа о регулисању сиријске кризе. Овај план предвиђа прекид насиља и одржавање општих избора у земљи. Опозиција је игнорисала Женевски комунике.

Разматрање је протицало на нивоу министара иностраних послова. Одговарајући на питање дописника Гласа Русије Сергеј Лавров је рекао да и на другој Женевској конференцији нема говора о учешћу првих лица.

- Реч је о нивоу министара и њихових заменика. Ми смо данас разматрали могући формат ове конференције са тачке гледишта учесника. Опште је мишљење да они који су билиу Женеви у јуну прошле године треба да присуствују новој конференцији. Руско разумевање састоји се у томе да је овим учесницима неопходно додати неколико важних фактора – Иран и Саудијску Арабију.

По речима министра иностраних послова Русије, Москва се залаже за то да све регионалне земље и суседи Сирије учествују у форуму. А петорка сталних чланова СБ УН корисна је као консултативни форум. Али, рекао је министар, треба се окупљати у ширем саставу, укључујући регионалне земље.

- Најважније је ипак не одредити неки спољни круг учесника, већ постићи да и влада и опозиција изјаве да су спремни да ову иницијативуподрже. Влада Сирије је дала своју изјаву, и она је у целини позитивна. Опозиција за сада не говори у један глас. Ми смо размотрили са Џоном Керијем неопходност да наше америчке колеге користе све своје могућности како би ова опозиција именовала своју делегацију.

Из Шведске Сергеј Лавров се упутио у Немачку, а затим ће кренути у Пољску, где ће наставити разматрање нове етапе регулисања сиријске кризе.

У међувремену министар иностраних послова Француске Лоран Фабиус је саопштио у интервјуу за радиостаницу RTL, да прве консултације западне стране о Женеви-2 започињу крајем наредне недеље. Оне ће протећи у две фазе. Прва ће вероватно бити одржана у Јордану, а друга у Француској. У Јордану ће се окупити министри такозване Групе пријатеља Сирије. Затим је планиран састанак представника САД, Француске и Велике Британије у Паризу. После тога припрему конференције о Сирији ће размотрити стални чланови СБ УН.

Фабиус је изјавио да Француска подржава организацију Женеве-2. По речима француског министра, Запад није постављао услове обавезне оставке председника Сирије Башара Асада пре почетка конференције. Сличне захтеве изнела је сиријска опозиција, што је створило недоумицу. Желимо да формирамо прелазну владу која ће преузети на себе обавезе Башара Асада, када он оде у оставку, изјавио је Фабиус.

Унутрашњи конфликт у Сирији који се претворио у крвави грађански рат избио је у марту 2011. године. Број погинулих је већ премашио 70 хиљада људи. Око 600 хиљада је напустило земљу.

Андреј Федјашин,