Русија на изложби SITDEF-2013 у Перуу

16-05-2013 10:38:45 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Више од 300 видова перспективног наоружања за копнене трупе, авијацију и флоту приказује Русија на Међународном салону одбрамбених технологија SITDEF-2013 у главном граду Перуа од 15. до 19. маја. Међу њима је тенк Т-90С, противавионски ракетно-топовски комплекс Панцир-С1, ловац Су-30МК2 и најснажнији систем рафалске паљбе у свету Смерч.

Латинска Америка је најперспективније и најобимније тржиште за руску војну продукцију. У последње време Русија осећа проблеме на оним класичним тржиштима где је наоружање испоручивано 90-их и почетком 2000-их година. У првом реду то се односи на кинеско тржиште, пошто Кина већину система наоружања производи самостално, истиче експерт Центра за анализу стратегија и технологија Сергеј Денисенцев:

- У великој мери то се тиче индијског тржишта. Мада се масовне испоруке настављају, Русија се ипак суочава овде са великом конкуренцијом. У тим условима велики значај имају тржишта наоружања Југоисточне Азије и Латинске Америке. Раније је то била у првом реду Венецуела која се оријентисала на наручивање руског наоружања. Перу је такође прилично перспективно тржиште. Бум војно-техничке сарадње везан је између осталог са изложбом у Лими, где Русија планира да понуди Перуу тенк Т-90С.

Тенковски парк Перуа, који се састоји углавном од Т-55 совјетске производње, застарео је. Зато се планира његова обнова. Осим Т-90С разматра се могућност куповине америчких тенкова Абрамс и тенкова Леопард немачке производње. Ипак руски тенк у по односу ефикасност-цена превазилази конкуренте, истиче званични представник компаније Рособоронекспрот Вјачеслав Давиденко:

- На данашњи дан Т-90 је најперспективнији. Њега су већ достојно оценили у читавом свету, оценили његову ватрену моћ, маневарске способности, заштићеност. Страним наручиоцима је испоручено више од хиљаду тенкова Т-90.

На изложби у Лими русија представља најновији војно-транспортни хеликоптер Ми-171Ш. У Латинској Америци укупно се користи 500 хеликоптера руске производње, као и транспортни и бробени авиони, каже Сергеј Денисенцев:

- Хеликоптери породице Ми-8, у које спада и Ми-171Ш, веома су популарни на међународном тржишту, између осталог на тржишту Латинске Америке. У том региону остало је не тамо много великих земаља у које нису испоручени хеликоптери ове породице. Ми-171Ш наставља ову породицу и логично је велико интересовање за њега.

Русија предлаже перуанским партнерима да направе у земљи сервисни центар за ремонт руских хеликоптера. Тако да Рособоронекспрот популарише на тржишту Перуа не само војну технику, већ и позива на ширу сарадњу, истиче представник компаније Вјачеслав Давиденко:

- Стварање сервисног центра условљено је тиме што многе земље Латинске Америке кроисте ове типове хеликоптера и њихове модификације. Зато би било исправно организовати сервисирање управо на лицу места.

Постојање таквог центра омогућиће да се искористе технологије руских предузећа – произвођача хеликоптереске технике, као и да се у Перуу отворе нова радна места. Рособоронекспорт је сигуран да учешће у SITDEF-2013, састанци и преговори у току сајма омогућавају компанији да избије на нови ниво војно-техничке сарадње у Латинској Америци.

Олег Нехај,