Русија и Израел одлично схватају један другог

16-05-2013 10:52:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У уторак руски председник је одржао већ треће за последњих недељу дана преговоре посвећене регулисању сиријске кризе. После састанка са државним секретаром САД Керијем и премијером Велике Британије Камероном, Путин је примио у Сочију шефа израелског министарског кабинета Нетењјахуа.

Формално у току преговора разматран је читав спектар узајамних односа. Ипак новинари су чекали главне изјаве, да ли ће Нетењјаху прокоментарисати недавне авионске нападе Израела на Сирију и да ли је питао Путина за испоруке руских средстава ПВО арапској републици. Ипак на ове теме ни један ни други нису говорили.

Преговори у Сочију су започели за израелског премијера после бесане ноћи. По његовом сопственом признању, он је полетео на састанак са Путином у 5 ујутру, чим је израелска влада завршила утврђивање буџета. Без обзира на тако напет дневни ред, за време протоколарног снимања и већ после преговора, чије теме су биле више него озбиљне, израелски премијер се много осмехивао. И истакао да он и руски председник одлично разумеју једна другог. Он је неколико пута захвалио Путину на позиву да посети Сочи, град који најбоље одговара за одржавање Олимпијаде.

- Сочи је град који цвета, и то је знак да се Русија такође развија и цвета. Зато сам предложио да наш наредни састанак буде у Ејлату. У ова два града, Сочију и Ејлату, тако мирна и спокојна.

Истина, иза позива је следило прецизирање: Ејлат је неколико пута у последње време гађан са територије Синајског полуострва. И то, по речима Нетењјахуа подсећа свима на чињеницу да регион стално ври и у извсном смислу је чак опасан. Врло ми је драго што имамо могућност да размотримо путеве стабилизације ситуације на Блиском Истоку, учинимо је мирнијом, истакао је израелски премијер. Истина, како то планира да ради сам Тел-Авив, за сада се не зна. Израел никако не коментарише чињеницу авионских напада, кој су били нанети по територији Сирије још почетком маја. Тада, како су изјавили ненаведени израелски извори, циљ ратног ваздухопловства било је уништавање иранских ракета Фатех-110, које Техеран испоручује либанској групацији Хезболах преко Сирије. У уторак у Сочију Нетењјаху је такође одабрао да не говори на ову тему. Тачније, ставио је до знања да све могућности деловања против Израела наилазиће на врло оштар одговор:

- Ми тежимо ка миру са свим нашим суседима. Пошло нам је за руком да постигнемо са њима мировни споразум. И дај Боже да то пође за руском и са осталима. Ипак ми, нажалост, на свом искуству смо спознали да мир праве само са јакима, са онима који су у стању себе да заштите. И наш задатак је да заштитимо своје грађане. Тако увек радимо.

Руски председник је са своје стране истакао да ситуација у Сирији данас прети да дестабилише читав регион Блиског Истока. Зато све заинтересоване стране, овде Путин није конкретизовао, треба да испоље посебну одговорност.

- Колега и ја имамо заједничко разумевање да наставак оружаног конфликта у овој земљи прети најпогубнијим последицама. То може да спречи само хитни прекид оружане борбе.

Владимир Путин је подвукао да ће консултације о сиријском питању између Русије и Израела бити настављене, између осталог линијом специјалних служби. Новинарима није пошло за руком да поставе ни једно питање о резултатима преговора. Израелски премијер је журио да се врати кући до заласка сунца, када уземљи почиње да се обележава главни јеврејски празник – даровања Торе или Шавуот.

Све остале теме преговора Путин и Нетењјаху су коментарисали не тако суздржано и са великим задовољством. У првом реду економску срадњу. Мада је и овде руски председник изјавио да обим узајамних инвестиција треба и може да буде увећан: по његовим речима, овде су добре перспективе. Између осталог на рачун туризма, који је после укидања виза између земаља веома скочио. Много се говорило о хуманитарној сарадњи. И овде, као и у другим сферама, много чине Јевреји, исељеници из ЗНД који живе у Израелу, подвукао је Нетењјаху. По његовим речима, управо руски народ је одиграо огромну улогу у заустављању нацистичке Немачке. И зато се 9. маја у Израелу такође слави заједничка Победа.

Полина Черница,