Украјина тестира реверсни режим испорука гаса из Словачке

16-05-2013 11:10:37 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Украјина започиње тестирање испорука гаса у земљу преко територије Словачке. Рад гасовода у такозваном реверсном режиму биће провераван у току једне недеље. На нову маршруту горива Кијев полаже велике наде – преко Словачке у Украјину може да се испоручује око 20-30 милијарди кубних метара гаса годишње.

Потенцијални обими испорука преко Словачке озбиљно премашују количину горива коју Украјина већ добија у реерсном режиму из Пољске и Мађарске. То је 6 милијарди кубних метара годишње, при томе 2013. године Кијев планира да купи у иностранству 33 милијарде кубних метара. Коментарише директор Фонда за енергетски развој Сергеј Пикин.

- За Украјину је то у првом реду могућност да смањи цену испорука руског гаса. Сличне поставке смањују планирану зараду, полазећи од оних конкретних обавеза које Гаспром има са Украјином.

Испоручилац гаса реверсном маршрутом је немачки партнер Гаспрома RWE. Ову компанију руски гас кошта мало јефтиније, него Кијев. RWE тврди да може под законитим основама да га транспортује Украјини оним цевоводима који се сада не користе за транспрот у западном правцу. Осим економске користи на рачун такве схеме Кијев се нада да ће ојачати своје позиције у споровима са Гаспромом. Коментарише екепсерт за тржиште нафте и гаса Дмитриј Љутјагин.

- То је у суштини политичка полуга у преговорима са Гаспромом поводом приватизације и модернизације система за транспорт гаса Украјине. Ово питање управо сада разматрају наше земље, као и европске земље које желе да уђу у тај конзорцијум.

Експерст истиче да ако реверсне испоруке из Европе у Украјину буду увећане, Гаспром може да реагује судском тужбом. Руска компанија се оштро противи реверсним испорукама. Москва их назива нетранспарентим и доводи у питање њихову законитост. Уз то Кијев не испуњава обавезе пред Гаспромом по обиму куповине руског гаса.

Леонид Гурјанов,