Кан: скандали могући, изненађења обавезна

16-05-2013 11:22:57 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На Азурној области Француске стартује 66. Међународни Кански фетивал. У главном конкурсу учетсвује 20 филмова. О томе шта да се очекује од актуелног фестивала размишљају водећи руски филмски критичари.

Прво о учешћу Русије. У основном конкурсу ове године руски филмови нису заступљени. Ипак у званичном програму Канског фестивала три представника земље учествују. То је Јевгениј Бјало са краткометажним филмом Норма живота, који је укључен у програм студентских радова Синефондејшн. Као и режисери Јуриј Биков и Таисија Игуменцева, обоје са дугометражним филмовима. Филм Бикова Мајор ће бити приказана у програму Недеља критике, а комедија Игуменцеве Отегнути папке биће приказана ван конкурса. Чак такво учешће је позитиван моменат! – рекао је у интервјуу за Глас Русије познати руски филмски критичар Антон Долин.

- Било је година када многе кинематографије, па и руска, никако нису биле заступљене у Кану. Затим треба имати у виду да је за Јурија Бикова Мајор тек други филм. А за Таисију Игуменцеву Отегнути папке је први њен дугометражни филм. Два млада руска режисерра знак су врло великог поверења.

Главни конкурсни програм ове године пун је неочекиваности. Кански фестивал, као што је познато, не пролази без изненађења. Али ако обични гледаоци по навици очекују нешто упечатљиво од признатих звезда – на пример од браће Коен, Романа Поланског или Стивена Спилберга, који су већ добили Златну палму у Кану, а сада представљају у основном програму своје нове филмове, стручњаци са интересовањем прате радове младих режисера. У конкурсу је много имена која могу да заблистају сасви ненадано, уверен је Антон Долин.

- Рецимо, Шпанац који ради у Мексику, Амат Ескаланте, његов трећи филм Хели биће у конкурсу. То је врло занимљив млад режисер, радикалан. Не чудим се ако он добије награду или у сваком случају изазове неки скандал.

Сасвим је вероватан скандал и са Содерберговим филмом Иза свећњака – претпоставио је у интервјуу за Глас Русије угледни руски филмски коментатор Валериј Кичин. Чак у САД он изазива извесно чуђење и не журе да га приказују у биоскопима.

- То је прича о односима чувеног америчког шоумена, пијанисте Либераче са његовим младим љубавником Скотом Торсоном. Мени се чини да ће жири бити у великом искушењу да подржи овај филм, зато што је он сад у немилости.

Фестивал тек стартује, али филмски критичари већ наводе анализу тенденција које могу да се испоље у Кану. На пример, вероватно ће бити осетан рафал натуралистичке оштрине режисера из Јапана, Кине. То нису филмови за забаву, већ драме о корупцији, социјалним и моралним проблемима. Може се само претпоставити како ће се према њима однети жири. И ту је важно имати у виду ко ће стати на чело жирија, сматра Валериј Кичин.

- Први пут за низ година за председника жирија је изабран режисер који није ни мало артхаусни. То је Стивен Спилберг, чији су сви главни успеси везани или за филмове катастрофа, или за фантастику или за авантуристичке жанрове. И како ће тако „старомодан“ уметник реаговати на за фестивал уобичајену најезду естетизованог насиља – то је, наравно, питање.

За недељу и по одговор на сва питања ће бити добијен: Кански филмски фестивал ће објавити награђене 26. маја.

Рита Болотска,