Време наставља да чуди

16-05-2013 11:41:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Време у свету наставља да чуди. Цетнрални део Русије после дуготрајне зиме практично је одмах ступио у врело лето. У Западном Сибиру, напротив, после врућине од плус 30, неочекивано је пао снег. Временске катаклизме се фиксирају на територији Западне Европе и САД. Аномалије постају уобичајена појава, истичу експерти.

У престоничком региону очекује се нови тепмературни рекорд. У Москви већ трећи дан термометар се држи на 30. подеоку Необична појава ако се узме у обзир да су још крајем априла улице престонице биле под снегом. А стнаовници Москве су се жалили на Интернету на недостатак топлоте и сунца. једном речи, надас Москва остаје најтоплија престоница Европе, претекавши Рим и Атину.

Супротна ситуација се бележи у Сибиру. На Алтајску покрајину, где је јуче било 30 степени и процветале су лале, неочекивано се обрушио снег. У неким регионима је пало до 10 центиметара падавина. Деца поново праве снешка-белића и граде тврђаве од снега.

Необично хладно време утврдило се и у Западној Европи. У Лондону и Паризу жива у термометру се не подиже изнад 16 степени. Осећање априлске свежине стварају и кише и јак ветар из Североистичног Атлантика. А на територији САД је права суша.

Метеоролизи објашњавају ове необичне временске појаве формирањем малопокретних атмосферских таласа. Климатолози виде у сличним аномалијама последице глобалне промене климе на Земљи. Природне катаклизме ће се дешавати све чешће, упозорава члан радне групе при председнику Русије по питањима везаним за промене климе, Михаил Јулкин.

- Управо дисбаланс климатске ситуације доводи до тога до на једним местима неочекивано пада снег тамо где га не чекају. На другим местима наступа суша где је практично никада није било. Али главно се састоји у томе да човек сам ради оно са чим затим има посла.

Климатолози истичу да дисбаланс климе наноси колосалну штету светској економији. Губици се процењују на милијарде долара. Зато експерти позивају владе земаља већ сада за започну да адаптирају економију према новим природним условима.

Русија нема чега да се боји, истиче стручњак аналитичке агенције Инвесткафе Ана Бодарова:

- Сваке године у Русији се дешавају неке временске аномалије. Упечатљиви пример је минула зима. У Централном региону био је прилично јак мраз, велика количина снега. Сада је хладноћу сменило лето. У томе нема ништа претеће по економију русије. Сада расте оптерећење на системе инфраструктуре, за то треба да буду спремни ресори. Али никавих критичних промена за финансирање поједине гране не видим. Шта више, за било коју економију временске аномалије су својеврсна провера издржљивости. Преживели смо зиму, преживећемо и лето.

Временских аномалија у последње време је заиста много. Оне се дешавају и на пролеће, и на лето, и на јесен, и зими. Тако је можда већ дошло време да их сматрамо нормом?

Светлана Калмикова,