Свет стоји пред опасношћу од двоструке пандемије

16-05-2013 11:44:42 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


По свему судећи, човечанство се суочило са новом опасношћу. Постоји вероватноћа од избијања двоструке пандемије, изазвне новим врстама вируса.

Нови коронавирус фиксиран је у Јордану, Великој Британији, Немачкој и Француској. У Саудијској Арабији, где је била фиксирана прва епидемија ове боелсти, одржана је специјална конференција, чији учесници нису крили забринутост: све више је података у корист хипотезе да нови коронавирус може да се преноси са човека на човека.

Како је рекао за Глас Русије саветник министра за здравство Саудијске Арабије Халед Маргалани:

- Овај коронавирус од којег је у Саудијској Арабији умрло 15 особа, не лични ни на један познати вирус. За сада против њега нису нађени ни ефикасни лекови, ни вакцине. Осим тога, његове искључиве симптоме наша медицина за сада не може да одреди. И то је најстрашније, пошто не знамо на које знаке да упозоравамо ставновнике.

Када пацијенти стижу у клинику, жале се на високу температуру у врло јак кашаљ, приликом прегледа увек се открива оштећење два плућна крила истовремено. После извесног времена њима је већ потребна реанимација и вештачки кисеоник.

Једини позитивни моменат се састоји у томе што за сада обавезан услов заразе јесте дуготрајни контакт. Актуелна епидемија већ је названа „саудијски САРС“. Стручњаци сматрају такав назив не сасвим коректним, али их брине друго. По мишљењу доктора Грегорија Хертла из одељења за односе са јавношћу Светске здравствене организације.

- Главна загонетка је од кога и којим путем долази до заразе. Радимо, трудимо се да схватимо. Ипак за 8 месеци рада ништа нисмо утврдили. А док не утврдимо немогуће је мешати се у процес предаје вируса од човека човеку. Вирус је врло опасан. Зато што смртност премашује 60%. а можда је ипак и нижа: ми нисмо узимали узорке крви за откривање лаких случајева. Врло много не знамо о том вирусу.

Стручњаци сматрају да ако вирус настави своју мутацију, његово распростирање може да прерасте у смртоносну пандемију. Главни научни сарадник Научно-истраживачког института за вирусне препарате РАМН Јуриј гендон издваја по његовом мишљењу главни узрок забринутости.

- Од човека човеку и стари вирус се преносио. Али стари вирус је изазивао обољење средње опасности, при којем је врло ниска смртност, мада су се дешавале и одређене компликације. А овај коронавеирус се предаје од човека човеку, изазива врло озбиљну болест која може да се заврши летално.

Док лекари испитују „саудијски САРС“, из Кине стиже друга опасност. Реч је поново о такозваном птичијем грипу. Али о другом соју у односу на Н5N1 који је изазивао панику пре 8 година. СЗО саопштава да нови сој носи број Н7N9. За сада овај вирус се не преноси са човека човеку. Али како кажу, то је питање времена.

Испада да свету прети двострука пандемија: источни коронавирус и кинески птичији грип. Има експерата који налазе да таква подударност није случајна. Филозоф и политиколог Александар Дугин сматра:

- Мислим да то може да буде. Пошто су глобалне катаклизме засноване на извлачењу добити. И како би се извлачила добит, сва средстава су добра. Традиционално убијање људи било би извор прихода з аоне који су покретали ратове и финансирали их. Зато не чуди ако је неки вирус пуштен вештачки.

Између осталог, неки научници сматрају да узроци за појаву нових смртних обљења имају природни карактер. Природа, као што знамо, тежи ка балансу. И ако један од видова животиња, у датом случају људски вид, почне превише да доминира на планети, она свим могућим начинима тежи да смањи његову бројност. То је прво што пада на памет после површног упознавања са вестима из Кине, Саудијске Арабије и мање егзотичних земаља са тачке гледишта европљана.

Сергеј Дуз,