Историјски телескоп Кеплер онеспособљен због квара

16-05-2013 02:39:08 | | RT/ vostok.rs |


Свемирска летелица, која је лоцирала више планета него било која друга у историји, је претрпела технички квар, довољно озбиљан да угрози њену тренутну мисију проналажења још једне такозване Супер-Земље, саопштили су стручњаци.

Насин телескоп Кеплер тренутно ради без свог стабилизационог контролног точка, који је неопходан за усмеравање уређаја у правом смеру. Како је то други точак који је изгубљен, те у комбинацији са Кеплеровом локацијом, који је од Земље удаљен 40 милиона миља, све указује да би потрага за још једним великим небеским телом могла бити завршена.

Како преноси USA Today, Кеплер је, од свог лансирања 2009. године, пронашао 132 потврђене планете и 2.700 планета "кандидата" које треба даље проучавати. Међу пронађеним планетама су и три планете "супер-Земље" које би, због састава звезде која кружи око тела, могле подржавати живот.

"Кеплер се не налази на месту на које бих могао отићи и поправити га, или било који други астронаут," изјавио је за Washington Post Џон Грунсфилд, главни администратор Насе за науку, који је раније путовао свемиром да би поправио свемирски телескоп Хабл. "Нама заиста требају три реакциона точка. Не бих рекао да је с Кеплером још готово. "

Изградња и рад телескопа кошта 600 милиона долара, али је сада остао без два, од своја четири точка, што онемогућава инжењерима да га у потпуности контролишу. Научници још увек располажу са двогодишњим подацима, које тек треба испитати, тако да би се и четврта, и даље непронађена „супер-Земља“, једноставно могла крити у неиспитаним Кеплеровим подацима.

"Не бих био песимиста у овом случају ", рекао је Вилијам Боруцки, главни Кеплеров научник и главни носилац првобитног пројекта. "Мисија је била невероватно успешна и ја га, у овом тренутку, заиста не бих отписао. Телескоп је радио четири године ... само сам усхићен оним што смо постигли. "