Шпијунски инцидент као лек за Хладни рат?

16-05-2013 03:41:16 | | Глас Русије, фото: ФСБ.рф/ vostok.rs |


Амерички амбасадор у Русији Мајкл Мекфол 15 маја није хтео да разговара са новинарима. То се догодило након што је био позван у руско Министарство иностраних послова у вези са ранијим хапшењем америчког шпијуна у Москви. Амбасадор, уствари, и није био обавезан да то учини. Мекфол је само пријатељски махао новинарима са прозора своје лимузине. Пре 20-30 година, садашњи шпијунски скандал би изазвао макар захлађивање у руско-америчким односима.

Трећи секретар амбасаде Рајан Фогл, којег су официри руске Федералне службе безбедности ухватили на делу, проглашен је персоном нон грата и мораће ускоро да напусти Москву.

Американци на ову одлуку могу одговорити протеривањем руског дипломате из Вашингтона. Међутим, могу то и да не ураде. Докази против Фогла су били сувише јасни. Очигледно је да је прешао дозвољену линију и радио превише отворено. Неки руски стручњаци чак верују да су младог Фогла једноставно подметнули, да би тестирали руске тајне службе, изазвали их на реакцију и испровоцирали шпијунски скандал. И све то у време када се између Москве и Вашингтоне поново примећују знаци отопљавања односа.

Коментарише директор Центра за политичко информисање Алексеј Мухин:

- Тешко да ће се ово одразити на руско-америчке односе на високом нивоу. Ово је прилично незгодан инцидент, занимљивог карактера. Сарадник америчке обавештајне службе је био веома млад и неискусан.

Познати руски политиколог Борис Межујев, такође, не верује да се најновији шпијунски инцидент може претворити у скандал, какви су се у више наврата у прошлости дешавали између Москве и Вашингтона. Односи између САД и Русије су се квалитативно променили, каже Борис Межуев:

- Сада је неко друго време. Сада, уопште, постоји осећај да се дипломатски односи крећу паралелно из различитих врста открића. Постоји осећај да су геополитички и економски односи - једно, а разне врсте скандала, укључујући и шпијунажу - нешто сасвим друго. Ситуација у свету је толико комплексна да нема ни у једној страни, ни у САД ни у Русији, жеље за испољавањем веће оштрине.

Још један руски експерт, заменик директора Института за САД и Канаду Павел Золотарјев изражава парадоксалну идеју да ова шпијунска афера може помоћи Русији и САД да се ослободе наслеђа Хладног рата. Време је да се научимо како да се мирно односимо према таквим инцидентима. САД и Русија су још увек само партнери, а не савезници, и обе стране, случајеве ове врсте, треба да решавају и у будућности:

- Друга ствар је, да овај случај треба да замисли више руководство. Да размисле о томе да је време да се почне да се гради другачији однос између две земље. Треба да се заустави процес инерције након Хладног рата, током којег смо се једни према другима односили као према потенцијалном непријатељу. Неопходно је изаћи из стања узајамног уздржавања, укључујући и нуклеарно. То што се овај инцидент догодио месец дана пре сусрета два председника, може имати позитивни импулс.

Као што је познато, 17-18 јуна, у Северној Ирској, на маргинама састанка "Велике осморке", састаће се руски председник Владимир Путин и председник САД - Барак Обама. Након тога, они ће се састати и у септембру у Санкт Петербургу током форума "двадесеторке".

Андреј Федјашин,