„Предолимпијска“ припрема за јесење изборе

16-05-2013 04:00:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник земље Владимир Путин је на седници у Сочију позвао лидере посланичких група да раде на транспарентности и демократизацији руског политичког система. Већ следеће седмице ће бити друго читање предлога закона о изборима у Државну думу Русије. Пре сусрета са Путином лидери парламентских група су обишли олимпијска градилишта и уверили се да ће сви објекти бити завршени на време.

Реформа изборног законодавства је била главна тема седнице у Сочију. У септембру ће се у Русији одржати регионални и локални избори. А, документ који ће регулисати те изборе сада чека друго читање у Државној думи. Главне измене, на којима се још ради, односе се на прелаз на мешовити систем и једномандатне округе. У припремама измена су учествовале све парламентске групе истакао је Владимир Путин:

- Заправо, то су били ваши предлози, које сте ви сада регулисали и законодавно. Увођење једномандатних округа ће, надам се, допринети одговорности представника власти пред својим бирачима и учвршћивању њених позиција у регионима. И довешће у политику нове и истакнуте лидере.

Предстојећи избори ће се одржати у новим условима, истакао је шеф државе. Субјекти федерације су добили право да самостално одлучују како ће бити изабран руководилац:

- Постоје разлози да се верује, и ја полазим од њих, да ће већина региона у земљи дати предност постојећем поретку – директном гласању грађана. Истовремено, треба да поштујемо и регионалну специфичност, посебно у националним републикама, где је представљено неколико тзв. „титуларних нација“ и где оне живе. Неопходно је имати у виду ту специфичност.

Измене закона се тичу и новог начина формирања Савета Федерације – кроз процедуру избора кандидата који претендују на место лидера региона. Ове и друге „заједничке иницијативе“, рекао је председник, би требале да обезбеде још активније учешће грађана у политичком животу. Истина, када је кренула реч о представницима парламента, онда су једни сматрали да је важно да се говори и о неопходности ограничења. Тако лидер ЛДПР Владимир Жириновски сматра да је потребно држати под контролом раст броја нових партија, а старим партијама повластице:

- Ја бих да се утврди форма гласачких листића. И, на почетку, по азбучном реду, треба да буду набројане парламентске партије, а онда једна за другом – осталих 50-60 партија. Али, и овај број би се могао смањити, јер ће многобројне нове партије скупљати потписе, можда чак не 100, а и 200 хиљада. То би помогло да се смањи бар број партија. То смета гласачима да се концентришу.

Владимир Жириновски је почео од реформе изборног закона, а онда је прешао и на друге теме које траже да се донесе одлука. То је и проблем Афганистана после повлачења међународне коалиције, и насељавање руског Далеког истока. Потпредседник руске Думе је чак предложио да се ослободе од служења војног рока сви који су спремни да живе на Далеком истоку.

Лидер КПРФ Генадиј Зјуганов је критиковао социјално-економски рад владе. По питању политичке реформе, Генадиј Зјуганов се сложио да већи број партија неће поднети ни бирачи ни гласачки листићи:

- Тај листић-чаршав ће бити дуг 2 м и ни један систем за обраду података га неће прогутати. Ми, у најбољем случају имамо 4-5 партија. У Америци се надмећу две, у Енглеској две и још две помажу. У великој вишенационалној земљи политички систем треба да буде стабилан, а када човек дође и погледа на тај чаршав…све постаје игра.

Као одговор на ову примедбу, Владимир Путин је рекао да стабилан политички систем треба пре свега да буде еластичан, транспарентан и демократски. И да он лично „не би хтео ништа да ограничава“. Али, у другој области, повезаној са изборима, се уводе ограничења. То се тиче закона којим се чиновницима и посланицима забрањује поседовање рачуна у иностранству. Документ чека на гласање у Думи. На сусрету у Сочију је одлучено да ће се ова забрана тицати и кандидата за посланике.

Полина Черница,