Руско МИП сматра да је резолуција о Сирији „необјективна“ и „једнострана“

16-05-2013 04:02:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Руско МСП је оценило као необјективну и једнострану резолуцију Генералне скупштине УН о Сирији. Она садржи оштру критику режима председника Башара Асада . Управо на њега се сваљује сва кривица за крвопролиће у земљи. При томе у документу се не може наћи никаква критика на рачун оружаних група опозиције. Пројекат резолуције је био припремљен заједно са Катаром и Саудијском Арабијом- главним финансијерима опозиционих формација. „За“ документ је гласало 107 земаља, „против“ је било 12, укључујући Русију, а 59 је било уздржано.

Резолуција Генералне скупштине, за разлику од резолуције Савета безбедности, не носи обевезни карактер. Али таква декларација подршке опозицији ће отежати организацију и рад конференције „Женева 2“ у вези са сиријском кризом, која је заказана за јун.

Усвојена резолуција, чини се да је веома чудна, посебно имајући у виду недавно објављене кадрове канибализма које је починио један од команданата опозиционара, изјавио је за „Глас Русије“ заменик директора руског Института оријенталистике РАН Владимир Исаев:

- Пре него што се усвоји ова резолуција, која би могла негативно да се одрази на припрему предвиђене конференције, требало би да претходи друга резолуција. Требало би усвојити резолуцију УН где би се захтевао прекид доставке оружја и новца свој сиријској опозицији докле год она у својим редовима има канибале. То је превазиђена тековина средњег века.

У Русију ће 16.маја у Русију стићи Генерални секретар УН Бан Ки Мун, већ следећег дана 17.маја он ће се сусрети са председником државе Владимиром Путином. На овом сусрету ће се разматрати регулисање кризе и припрема нове женевске конференције.

Како је изјавило руско МСП, аутори документа намерно игноришу интензивну дипломатску активност током последњих пар недеља. Ради се о руско- америчком договору о спровођењу нове конференцијекоја би се бавила регулисањем ситуације у Сирији „Женева 2“. Овај је договор био постигнут 7.маја, током посете Москви генералног секретара САД Џона Керија. Потврђен је и 15.маја током сусрета Керија са министром Сергејем Лавровим у Шведској.

Конференција „Женева 2“ можда ће постати најважнија нова етапа унутрашњег помирења у Сирији, ако коначно дође до престанка мешања у унутрашња дела, уверен је оријенталиста руске Академије наука Борис Долгов.

- Током полседњих недеља многе арапске државе су омекшале своје ставове у вези са Сиријом. Министар иностраних послова Египта Мухамед Камел Амр је 15.маја изјавио за ТВ канал „Ал Арабија“, да председник Башар Асад може остати у Сирији током прелазног периода. Само ако дође до формирања привремене владе.