У Русију из Кине стигао узорак опасног вируса

16-05-2013 04:07:33 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Стручњаци новосибирског Центра за вирусологију и биотехнологију ће бити ангажовани на развоју вакцине против смртоносног вируса H7N9. Његов узорак су већ из Кине послали за Русију. У Кини, у овом тренутку, влада права епидемија. Заражено је више од 130 људи, од којих је 36 умрло. Руске здравствене службе су позвале туристе да не путују у ту земљу.

Вирус H7N9 већ је довео пред банкротство многе кинеске ресторане. Нови вирус злогласног птичијег грипа лишио их је једног од најпознатијих јела кинеске кухиње - Пекиншке патке. Птица - још увек је једини извор заразе. Нема података да ли се H7N9 преноси са особе на особу. Упркос томе, број заражених у Кини је премашио стотину. Осим тога, стопа смртности је веома висока - скоро трећина заражених је умрло. Вакцина још не постоји. На њој се ради у различитим земљама. Последњи узорак вируса је већ допремљен у Русију. Научници из новосибирског Центра за вирусологију и биотехнологију га проучавају. Међутим, како је саопштила заменица директора Центра, Раиса Мартињук, о резултатима се може говорити најраније кроз месец дана.

- Овај грип је непредвидив: или је H5N1, или пандемски, свињски, како су га звали. Вакцина се не прави за један дан, али ћемо се потрудити да је створимо. Тренутно се опасност смањила и не шири се. Ми пратимо ситуацију.

Научници би могли имати потешкоћа у стварању вакцине, сматра вирусолог Јелена Бурцева. Према њеним речима, технологија одавно постоји, само се мења врста вируса. Међутим, у овом тренутку нема виталне потребе за вакцином. Она ће, врло вероватно, попунити колекцију лекова за случај да вирус почне да се шири међу људе, каже Елена Бурцева.

Сви покушаји H5N1, који од 1997 покушава да продре у људску популацију, још нема изгледа за његово активно ширење са особе на особу. Овај вирус - само је следбеник H7N9.

У Русији није забележен ни један случај инфекције. Да би ситуација остала стабилна, главни санитарни лекар, шеф руске службе Роспотребнадзор Генадиј Онишченко позвао је пословне људе и туристе да се привремено уздрже од посете Кини. Исте препоруке се односе и на Саудијску Арабију, где тренутно хара смртоносна вирусна инфекција, каже доктор медицинских наука, стручњак у области имунотерапије Михаел Костиков.

- Они који су већ летели тамо и назад треба да обавесте своје окружење о томе, да су били у земљи у којој су ови вируси активни ... При било каквој сумњи на респираторна обољења, не треба да иду на посао, већ да остану код куће и позову лекара, који би им требао одредити дијагнозу и одредити шта даље.

Ове мере су обавезне. Заражени имају симптоме сличне САРС-у. Од тридесетак, 18 људи је умрло. При том, врхунац смртности се догодио почетком маја. Роспотребнадзор је већ затражио да добије узорак новог вируса. Врло је вероватно да ће се у блиској будућности посао руских вирусолога још више увећати.

Ана Хрустављова,