Русија и ЈАР су решене на блиску и широку сарадњу

17-05-2013 11:33:53 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председници Русије и ЈАР-Владимир Путин и Џејкоб Зума су изјавили да је неопходно очувати територијални суверенитет и целовитост Сирије и додали да је страно мешање у унутрашња дела те земље недопустиво. У Сочију су 16. маја, шефови две државе, које су чланице БРИКС организације, имали сусрет, током којег је констатован раст обима пословних веза између ове две државе, као и блискост у кључним питањима међународне политике.

Током прошле године, Путин и Зума су се састали већ три пута.Последњи пут, председници су разговарали о билатералним односима и интеграције, у оквиру самита земаља БРИКС организације који је одржан у Јужној Африци у марту. Тада су потписали пакет докумената, укључујући и декларацију о стратешком партнерству, као и споразум у области енергетике, саобраћаја и науке. Јужна Африка, један је одкључних партнера Русије у Африци, подвлаче у Москви и Дурбану. Само прошле године, промет робе између ове две државе износио јескоро милијарду долара. Наравно, тај потенцијал није исцрпљен: стране су поставиле као циљ даље повећање узајамних инвестиција и развој заједничких пројеката.

Владимир Путин је оптимиста, што се тиче динамике односа између две земље.:

- Имамо веома добре контакте на политичком, не само билатералном нивоу, већ и на међународној сцени, као и у кључним међународним организацијама. Економски односи се развијају. Прошле године робна размена повећана је за више од 66 одсто, а током првог квартала ове године- више од 17 одсто. Многе руске компаније су изразиле интересовање за рад на тржишту Јужне Африке. Неке тамо већ прилично активно раде, посебно у рударској индустрији. Морам да кажем да Јужноафричке компаније почињу своје активности у Русији приличноуспешно.

Већ данас, велике инвестиције у Јужној Африци изводе крупне руске корпорације, као што је „Норникл“ и „Базни Елемент". Добри изгледи за сарадњу отварају се у нуклеарној индустрији. У наредних петнаест до двадесет година, Јужноафричка влада планира да изгради око 10 енергоблокова у вредности од 40 милијарди долара. Такође, представници ЈАР су изјавили да намеравају изградњу вишенаменског истраживачког реактора и развој заједничког пословања са Русијом у области изотопа. Росатом поседује напредне нуклеарне технологије и спреман је да активно учествују у овом послу. Шта више, према речима Владимира Путина, Русија је спремна да помогне у стварању свеобухватне нуклеарне индустрије у Јужној Африци. Стране су разматрале и могућност заједничке производње сировина и обуку стручњака у руским школама.

Посебно место заузимају планови ваздухопловне индустрије. Дакле, Јунајтед Еркрафт Корпорација напредује на тржишту ЈАР,обећавајући испоруке Сухој Суперџет-100 и МС-21. А у Јоханесбургу, уз учешће компаније "Хеликоптери Русије" покренут је регионални сервисни центарза цивилне хеликоптере руског порекла.

Током састанка, Владимир Путин и Џејкоб Зума разматрали су изгледе за стварање развојне банке земаља БРИКС. У марту, на самиту организације, није донесена коначна одлука, лидери пет држава се нису договорили о величини премија осигурања. Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков ипак верује да ће се на крају консензус наћи - јер таква банка ће бити кључна институција интеграције.

- Нико не доводи у питање будућност њеног стварања. Ми верујемо да је то питање веома озбиљно и да се не може решити одједном. Потребно је још радити са стручњацима на принципима и параметарима будуће банке. Може да потраје, неко дуже време ће можда бити потребо док се ова банка заиста не отвори. Важно је да је стручњацима дат мандат на прошлогодишњем самиту у Њу Делхију како би они спровели истраживање, колико је банка заиста оперативна.

Непосредно пре састанка председника Русије и Јужне Африке, извори у Кремљу су рекли да је, имајући у виду, економске споразума сасамитаБРИКС у Дурбану, лидери две земље ће наставити да разматрају трансформацију удружења у пуни мотор економске, политичке и културне сарадње.