Перспективе тржишта хеликоптера Русије

17-05-2013 11:49:15 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руско тржиште све више привлачи иностране произвођаче хеликоптера. У Москви, на управо отвореној 4.међународној изложби индустрије хеликоптера HeliRussia- 2013 своје моделе ће представити неколико компанија из Европе и САД. Они рачунају на добре уговоре са руским купцима.

Данас, у Русији се може констатовати дефицит грађанских хеликоптера лаке класе. Ову чињеницу користе западни произвођачи и за њих руско тржиште отвара нове могућности. Конкретно, велике наде буди сегмент корпоративног, пословног превоза и медицинске авијације, говори званични представник америчке компаније „Bell Helicopter” у Русији Александар Јевдокимов:

- Перспективе су веома добре. Сада се овај сектор тек развија. Имајући у виду нашу производну линију, видимо да су овде потребни једномоторни и двомоторни хеликоптери. У наредне три - четири године, надамо се да ћемо продати десетине хеликоптера на овом тржишту.

Осим тога, инсотрани произвођачи хеликоптера виде добре перспективе за продају својих машина руским предузећима које се баве нафтом и гасом. Како је за „Глас Русије“ рекао Ричард Фитс представник америчке корпорације Sikorsky Aircraft, преговори са руским купцима су сада на много вишем нивоу:

- Нама су се већ обратили неки корисници хеликоптера, они отворено говоре о предностима наших производа и хтели би да их користе на изворима нафте тј на нафтним пољима. Током ове изложбе, ми ћемо се сусрети са представницима ових компанија како бисмо ближе схватили њиховре потребе.

Но, и руски произвођачи имају чиме да се похвале. Руски војни хеликоптери се користе и наручују истом динамиком. Потпуно је могуће да ће се у некој догледној будућности, индустрија хеликоптера и авијација у Русији подићи на сасвим нови развоја. Сваке године се копнени саобраћај све више оптерећује новим возилима и то власти приморава да реанимирају идеју ваздушног таксија, али није било много успеха тим поводом. Изузетак је учињен само за више руководство Русије- председник и премијер имају право да се због хитних дела, уцентар Москве превезу хеликоптером.