Односи између Москве и Кубе доживљавају ренесансу

19-05-2013 07:46:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У односима Москве и Хаване је дошло до ренесансе, констатовала је председник горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко током званичне посете Острву слободе. Тамо се шеф Савета Федерације срела с председником Државног савета Кубе Раулом Кастром.

Говорећи о резултатима посете, Валентина Матвијенко је истакла да се међу двема земљама шири стратешко партнерство, учвршћују трговинско-економске и хуманитарне везе.

Парламентарне везе Русије и Кубе је неопходно подићи на ниво политичког дијалога – то је мисија делегације руских сенатора у Хавани. Разговор кубанског лидера Раула Кастроа с председником горњег дома руског парламента Валентином Матвијенко је трајао два сата! Поред осталих тема приликом сусрета је била реч о здрављу лидера Кубанске револуције Фидела Кастра, - испричала је шеф Савета Федерацие новинарима на путу за Москву. Команданте се добро осећа, али његов режим строго регулишу лекари, - истакла је она. Куба није само важни стратешки партнер, већ и верни, поуздани пријатељ Русије, - уверила је Валентина Матвијенко.

- Међу нашим земљама формирале су се посебне братске везе, прожете осећањем узајамног поштовања и симпатије. У Русији се срдачно односе према кубанском народу. Волимо наше пријатеље, спремни смо да сарађујемо. Темељ нашем партнерству је ударио истакнути државник и политичар – команданте Фидел Кастро. Ове године обележавамо 50. годишњицу његове прве посете Совјетском Савезу. У Москви и низу других градова Русије ових дана се одржавају изложбе у част тог догађаја. Руско-кубанска сарадња је данас у успону. Важан саставни део наших односа је, безусловно, трговинско-економска сарадња. За сада су њени резултати скромни. Протекле године је обим узајмног робног промета износио 220 милиона долара. Међутим, имамо знатни потенцијал ширења трговинско-економских веза.

У Хавани много тога подсећа на совјетско-кубанско пријатељство. Ту има чак кола совјетске производње. Мада је Куба у неку руку отворила врата страном бизнису, Хавана је заинтересована за развој односа с Русијом, узимајући у обзир да Америка не укида економске санкције против Кубе. Међу перспективним правцима сарадње је председник Националне скупштине Кубе Естебано Ласо Ернандес истакао енергетику – између осталог, изградњу нових енергетских блокова и испоруку опреме за кубанске термоелектране, саграђене уз помоћ Совјетског Савеза. Хавана рачуна на помоћ Москве у истраживању налазишта нафте у кубанској економској зони Менксичког залива, а касније и изградњи рафинерија нафте, - изјавио је Естебано Ласо Ернандес.

- Придајемо велики значај инвестиционом процесу, који Русија води у истраживању нафтних налазишта на Куби. Рачунамо да ће поред Зарубежнефта у том раду учествовати и друге руске нафтне компаније, између осталих Роснефт. Куба је заинтересована за прилив руских инвестиција у вађење никла, развој пољопривреде, као и наставак сарадње у обнављању електрана Мариел и Санта-Крус-дел Норте.

Многе руске фирме већ раде на кубанском тржишту. Рецимо, национална компанија Cubana користи руске авионе Тупољев-204. Електроенергетичари су у току три године испоручили на Острво слободе опрему у износу 12 милиона долара. После вишегодишњег прекида на Куби поново раде руски трактори. Економска ситуација на Куби и даље није једноставна, али је у последње време она приметно побољшана, умногоме захваљујући расту броја туриста из Русије: протекле године је Кубу посетило више од 90 хиљада туриста. Туризам је безусловно област, где Русија и Куба могу да шире сарадњу без одуговлачења.