Налазите се на страници > Почетна > Политика > Форсаж Женеве-2

Форсаж Женеве-2

19-05-2013 07:55:00 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Током читаве протекле недеље су Москва, Лондон, Вашингтон, Анкара, Париз и Берлин активно разматрали припрему за нову женевску конференцију о сиријском регулисању. Може да се каже да је сиријско питање потиснуло у други план све друге дипломатске теме.

Руски председник Владимир Путин се 17. маја срео у Сочију с Генералним секретаром УН Бан Ки Муном и изнео му руски став о регулисању. Истог дана је он имао телефонски разговор с британским премијером Девидом Кемероном. 16. маја о сиријском питању била је реч на преговорима Владимира Путина с председником ЈАР Џејкобом Зумом. Истог дана су евентуалну женевску конференцију у вези са Сиријом разматрали у Вашингтону председник САД Барак Обама и турски премијер Ердоган.

Вештачке препреке на путу ка Женеви-2 на дипломатском нивоу је уклањао министар иностраних послова Русије Лавров. Он је више пута морао да демантује тврдње западних листова да је Москва тобоже испоручила Сирији партију бродских ракета Јахонт. Ништа слично се није десило, - изјавио је руски министар 17. маја приликом конференције за штампу с Генералним секретаром УН Бан Ки Муном у Сочију.

- Не разумем, зашто медији покушавају да од тога створе сензацију. Нисмо крили да испоручујемо Сирији оружје у складу са потписаним уговорима, не кршећи никакве међународне уговоре, ни руско законодавство. Ми испоручујемо пре свега одбрамбено наоружање, системе противваздушне одбране. То не ремети биланс снага у том региону и не ствара предности у борби против опозиције.

Чак представник Стејт департмента САД Џенифер Псаки је изјавила да САД не располажу информацијама о неким новим испорукама ракета Јахонт Сирији. Руски експерти сматрају да такве дезинформације имају за циљ да одвлаче пажњу од сурових акција бандитских групација опозиције. Ове неделе су сви светски ТВ канали показали акције канибализма и масовних погублења заробљених војника од стране терориста. Од тих се групација дистанцира чак руководство сиријске опозиције.

Питање представништва је једно од најтежих у припреми конференције. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров сматра да би САД могле да допринесу формирању делегације опозиције. За сада она није јединствена.

- Данас је главно да се схвати ко је од сиријских страна спреман да учествује у тој конференцији. Без тога се ништа неће десити. Други је задатак одредити круг учесника из других земаља, осим Сирије. Полазимо од тога да сви, ко је био заступљен у Женевском сусрету у јуну 2012. Године, морају да буду позвани. Велика је грешка, како сам више пута поменуо, била одсутност у Женеви Ирана и Саудијске Арабије. Сматрам да сви суседи Сирије морају да буду позвани на конференцију.

У Вашингтону је председник Барак Обама после преговора с турским премијером Тајипом Ердоганом 16. маја изразио обазриви оптимизам у вези са женевском конференцијом. Додуше, он је додао да САД неће одустати од притиска на Дамаск, као и раније, оне сматрају да председник Башар Асад мора да преда власт прелазној влади.

Премијер Турске Тајип Ердоган је такође подржао одржавање нове женевске конференције у вези са Сиријом. Он је изјавио да је учешће у том процесу Русије и Кине као две сталне чланице СБ УН веома важно.

Истог дана је Ердоган, иступајући у Вашингтону, изјавио да питање увођења над Сиријом слободне од летова зоне мора да се решава само у СБ УН.