РОСАТОМ проширује географско подручје за нуклеарне пројекте

19-05-2013 08:08:28 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Државна корпорација „Росатом“ прошириће географски простор за пројекте у иностранству. Међу земљама, у којима постоји могућност изградње нуклеарних електрана према руским пројектима могу се наћи Јужноафричка Република и Велика Британија.

Питање сарадње у енергетском сектору било је на дневном реду током посете (15-17. маја) Русији председника ЈАР Џејкоба Зуме. До 2030. године у овој земљи планирана је изградња неколико енергетских блокова укупне снаге око 10 гигавати. Сарадња са ЈАР је потпуно реална, истиче експерт Националног истраживачког института центра „Институт Курчатова“ Андреј Гагарински.

- Јужноафричкој Републици је потребна атомска енергетика, - зашто онда ми не би сарађивали? Имамо добре пројекте, имамо могућности изградње, испоруке нуклеарне опреме. У овом смислу ЈАР се не разликује од других земаља. То је држава са високом нуклеарном културом, тамо одавно ради нуклеарна електрана. Уколико дубље посматрамо, у Јужној Африци било је предузето, и то веома успешно, развијање нуклеарног оружја. Након тога је ЈАР добровољно прихватила одустајање од њега, што је такође доста значајно. Односно она је потврдила приврженост принципима неширења нуклеарног оружја.

Русија би желела да развија сарадњу у сектору нуклеарне енергетике и са Великом Британијом. Како је изјавио руководилац „Росатома“ Сергеј Киријенко, Русија рачуна да ће могућност њеног учешћа у пројекту изградње НЕ у Великој Британији, бити разматрана током самита „Велике осморке“, који се одржава у јуну месецу у Северној Ирској. У наредних 20-так година Британија жели да изгради електране нове генерације. Међутим до данашњег дана све НЕ у овој земљи биле су изграђене претежно својим снагама, истиче Андреј Гагарински.

- Пошто је изградња отпочела 50-тих година, многе електране завршавају са радом. Велика Британија реално сматра, да јој је потребна нуклеарна енергетика и да она мора бити у њеном енергетском портфељу. Донета је одлука да треба градити, а сада се врши избор, ко је бољи. Француска са својим великим искуством може да јој помогне. Уколико Русија успе да презентира да и она може, - то ће бити одлично.

„Росатом“ има шта да понуди партнерима Јужне Африке и Енглеске. Пре свега то је линија реактора са водом под притиском (ВВЕР), истиче главни инжењер лабораторије неутронске физике Удруженог института нуклеарних истраживања Александар Виноградов.

- Код нас су добро разрађени реактори ВВЕР. Ради се о реакторима велике снаге, од по хиљаду мегавати. Сада постоје добро разрађени пројекти, са високим нивоом безбедности за такве блокове. Односно може бити речи о ВВЕР-1000 нове генерације повећане безбедности. Има и реактора ВВЕР мање снаге, који су такође добро разрађени. Нешто из ове серије може бити реализовано.

Данас све већи број земаља износе своју жељу да код себе изграде прву НЕ или су већ кренули са иградњом. Међу тим земљама су Вијетнам, Турска, Бангладеш, Саудијска Арабија, Белорусија. Вероватно ће листа бити настављена и конкуренција ће бити све јача. „Росатом“ је спреман за такву борбу.

Олег Нехај,