Моргелонова болест: страшна стварност или масовна психоза?

19-05-2013 09:17:25 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Уколико још увек не знате за ову веома вишезначну и тајанствену болест последње деценије, право је време да се с њом ближе упознате. Међутим, будите опрезни... Можда ће се чудни симптоми изненада појавити и код вас. И сматраћете себе једним од оболелих.

Лекови за ову напаст још нису пронађени. И ако вас ово још увек занима и не бојите се, овај чланак је за вас. Али, имајте на уму – благо ономе ко не зна...

Свет је први пут за Моргелонову болест сазнао релативно недавно – 2002. године кад је домаћица Мери Лејтао, која је пре породиљског одсуства радила као лаборанткиња у болници, извукла из загнојеног чира свог сина Ендрјуа танку нит која је подсећала на пахуљицу маслачка. Убрзо су мајушне ране почеле да се појављују на читавом телу малишана и из њих су почела да излазе чудна влакна беле, црне и црвене боје. Дечак се жалио мајци да му „испод коже гмижу инсекти“. Госпођа Лејтао се обраћала осморици лекара покушавајући да схвати шта се заправо дешава с њеним сином, али није добила јасан одговор. Сви медицинари су као један говорили да је дечак потпуно здрав, а да су „чудни кончићи“ који излазе из њега само влакна одеће која су се залепила за раницу.

Мери је одлучила да започне сопствено истраживање (јер, имала је медицинско образовање) и темељно проучивши под микроскопом „кончиће“ из рана свог сина дошла је до закључка да то нису синтетичка влакна одеће, постељине или плишаних играчака која су долазила у додир с кожом дечака. Потраживши информације на интернету, сазнала је да није само њен син болестан од ове страшне болести, коју лекари одбијају да признају, већ многи људи. Тада је заједно с мужем основала организацију за истраживање ове болести коју су назвали Моргелонова болест.

О томе како изгледају људи који пате од ове болести и који су њени главни симптоми за „Глас Русије“ нешто је рекао дерматолог Александар Цветкевич:

- У својој пракси имао сам свега два пацијента с оваквом „болешћу“. Обојица су се одликовала подбулом, отеклом кожом на местима на којима су се стварале ране. Међутим, ја то пре свега повезујем с интензивним чешањем кожног покривача, јер је био присутан непрекидан свраб. Приликом визуелног прегледа нису били пронађени никакви „кончићи“ на које су се пацијенти жалили. Извршене су клиничке анализе које је требало да открију постојање паразита, али их није било. Склон сам томе да сматрам да је ово измишљен проблем. Свраб је могао да се појави као последица нервног стреса и проблема на послу. А шта код нас раде људи кад се разболе? Нажалост, не иду код лекара, већ се обраћају интернету за помоћ због тога што немају времена. Доспеју на неки форум где им сумњиви стручњаци или обични људи дају савете како да се боље излече немајући никакву представу о карактеру болести, а немају могућност да се прегледају. И тако настаје зачарани круг. Људи који су се начитали форума и страшних прича у мрежи сами себи постављају дијагнозу, а затим у њу поверују толико да ниједан лекар више не може да их убеди да су здрави. Мислим да је Моргелонова болест пре свега психички поремећај. И „болесници“ нису пацијенти терапеута и дерматолога, већ управо психијатара.

Најстрашније је што људи који пате од ове болести има све више и више из године у годину. Само у Сједињеним Америчким Државама је 2012. године забележено преко 5 милиона случајева обраћања клиникама с овим проблемом. Болесници су уверени да из рана које их сврбе извлаче тајанствена влакна која расту директно из погођених жаришта, а такође саопштавају да су у порама коже видели нешто што личи на јајашца паразита. Да би изашли на крај с тим стално се перу, раздражујући кожу до крви оштрим рукавицама од лике, а затим дезинфикујући цело тело сирћетом или алкохолом.

Лекари и психијатри сматрају да влакна (понекад она бивају откривена приликом прегледа) потичу споља, односно једноставно се лепе за неравне ивице рана и чирева на кожи. Болесници сматрају да влада намерно игнорише њихову болест, јер врши тајне експерименте на људима. Неки пак сматрају да су „кончићи“ изазвани мутацијама услед узимања хране која садржи ГМО.

Било како било, оволики број „лажних болесника“ наводи на извесне сумње... Зар милиони људи не могу да разликују обичне кончиће из одеће од кончића који излазе из њихових сопствених крвавих рана и чирева? А ако ови људи ипак не лажу, зашто лекари све отписују на психичку болест или халуцинације? Тешко је рећи где је истина у овој ситуацији. Једно је засигурно јасно, ако се једног јутра пробудите због неиздрживог свраба по целом телу... Идите прво код лекара. Можда је то обичан стрес?

Аљона Ракитина,